Hogwarts Legacy: mijn jarenlange Harry Potter-droom komt prachtig tot leven

Game reviews Mark Hofman 7 feb 2023
Leestijd: 6 minuten

Hogwarts Legacy: de ultieme droom voor menig Harry Potter-fan. Althans, zo werd het in de markt gebracht toen Portkey Games en Warner Bros. de titel voor de eerste keer aankondigde. Fans snakten naar adem, verwachtingen rezen de pan uit. Kan de PlayStation 5 en Xbox Series S/X-game aan die verwachting doen?

Om achter dat antwoord te komen speelde ik Hogwarts Legacy afgelopen weekend zo’n twaalf uur op mijn PlayStation 5. Een uiterst zware en vervelende taak voor de grootste Harry Potter-gek die ze op de redactie kunnen vinden. Zeker als een game vervolgens ook nog eens zo ontzettend goed is.

Hogwarts Legacy op papier dé Harry Potter-droom

Het concept van Hogwarts Legacy lijkt me voor fans inmiddels duidelijk, maar toch even een korte samenvatting.

Hogwarts Legacy speelt zich eind 19e eeuw af en tovert je in de schoenen van een vijfdejaars leerling die zijn eerste stapjes in de magische school zet. Je ontdekt de indrukwekkende wereld, volgt lessen en ontrafelt ook een groot mysterie.

Lang verhaal kort: in theorie heeft Hogwarts Legacy echt alles te bieden wat menig Harry Potter-fan al jaren zoekt in een game. Pure marketing of laat de praktijk zien dat de gloriedagen op dat gebied nog voor ons liggen?

Kriebels in m’n buik door PlayStation 5 en Xbox Series S/X

De eerste twee Harry Potter-films, en daarbij behorende games, hadden iets magisch. Hoe goed het verhaal zich ook ontwikkelde: de pure magie van de zogeheten Wizarding World werd nooit geëvenaard. Tot nu.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series Beste games van 2023, Harry Potter
Mooi kasteel! Zouden ze wat mee moeten doen. (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Hogwarts Legacy heeft me in twaalf uur tijd ongelofelijk veel kriebels in m’n buik gegeven. Uiteraard werken de imposante wereld, het intrigerende verhaal en de gameplay mee, maar is het vooral de magie die het ‘em doet.

In de schoenen van je eigen gecreëerde personage voel je de magie van Hogwarts. De gigantische ruimtes, verborgen kamers en algehele ambiance bieden een betoverende ervaring. Het concept voelde als dé Harry Potter-droom, de uitwerking brengt hem tot leven.

Hogwarts Legacy doet praktisch gezien alles goed

Het ‘probleem’ van Hogwarts Legacy was op voorhand toch wel de torenhoge verwachting van fans. Wat verwacht men als je als ontwikkelaar roept dat jij jezelf vrij kan begeven in de wereld van Harry Potter?

Wat je daar vervolgens mee doet is echter wat telt. Portkey Games en Warner Bros. hebben dat ontzettend goed begrepen. De twee partijen lijken met Hogwarts Legacy praktisch gezien alles goed te doen.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series S, Harry Potter
Tada! (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Naast Hogwarts en Hogsmaede is er ook een gigantische wereld die je kunt ontdekken. Je hebt de vrijheid dat zelf te doen of je te laten sturen door het intrigerende verhaal. Fijne daaraan is dat de gehele Harry Potter-vibe constant merkbaar is. Als fan heel fijn.

Het combatsysteem werkt ontzettend goed. Je kunt vijanden aanvallen met een standaard spreuk, maar ook bekenden als Expelliarmus of Diffindo tegen ze aan ketsen. In het begin misschien heel even zoeken, maar het lijkt al snel een tweede natuur te worden. Gevechten zijn snel, zitten vol actie en geven je een voldaan gevoel.

Tijdens het ontdekken van de wereld om je heen zijn de spreuken overigens ook van belang. Lumos, Wingardium Leviosa en Accio komen op hun eigen momenten ontzettend goed van pas.

Tel daar de uitstekende lessen, het vliegen op je eigen bezemsteel of het verzorgen van magische dieren bij op en je weet dat je precies in handen hebt waar je als Harry Potter-fan van droomde.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series S, Harry Potter
Vlieg op! (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Net als Harry Potter: uitverkorene met een pittige vijand

Het verhaal in Hogwarts Legacy is overigens verdomd leuk. Uiteraard ben je niet zomaar een student die zijn tijd spendeert op de magische toverschool. Je bent weer een speciale uitverkorene met een speciale gave.

Dit keer draait het verhaal om The Keepers: een viertal magiërs met de mogelijkheid om ancient magic te gebruiken. Iets dat jij, honderden jaren later, ook kan. Helaas is er wel een kwaadaardige goblin die het daarom op jouw gemunt heeft.

Aan jou de taak om het verhaal van The Keepers te ontrafelen en de daarbij behorende missies te voltooien. Zo ontwikkel jij jezelf als krachtige tovenaar en zorg je ervoor dat de kleine boze goblin, en zijn gevaarlijke volgers, geen gevaar meer is voor de wereld.

Klinkt als een simpele verhaallijn, maar er zijn verschillende vertakkingen in het verhaal te vinden waardoor het interessant blijft en zo zijn nodige verrassingselementen presenteert.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series S, Harry Potter
Lesje borrelen (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Meer dan een main story op PlayStation 5 en Xbox

Wat ik persoonlijk fijn vind aan Hogwarts Legacy is dat het niet alleen bij dit verhaal blijft. Sterker nog: na twaalf uur spelen ben ik aardig op weg, maar is het spel pas voor 11% compleet.

Dat heeft te maken met talloze missies en opdrachten die de Harry Potter-game te bieden heeft. Het vinden van verborgen pagina’s, afhandelen van problemen en jezelf ontwikkelen in de skills die bij een tovenaar komen kijken zorgen voor een compleet pakket.

Zo ben je niet alleen bezig met wat het verhaal je biedt, maar zorg je ook voor je magische dieren of brouw jij je eigen toverdranken.

Ontwikkelen kan overigens op verschillende manieren. Uiteraard verdien je EXP door missies te voltooien of vijanden te verslaan. Daarmee ga je levels omhoog en krijg je ook toegang tot Talents: een ontwikkelingssysteem die ervoor zorgen dat je nieuwe skills ontgrendeld. Met welke je als eerste aan de haal gaat is geheel aan jou.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series S, Harry Potter
Petje af voor Portkey (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Verder is ook je gear belangrijk. Hoe beter de cape, hoe groter de kans is dat je gevaren kunt doorstaan. Hou er overigens wel rekening mee dat bepaalde outfits er belachelijk uitzien. Je kunt in het hoofdmenu de uitstraling aanpassen, wat ik echt zou aanraden.

Hogwarts Legacy: de Harry Potter-droom komt uit

De PlayStation 5 en Xbox Series S/X hebben Harry Potter-fans de ultieme ervaring te bieden. Het komt in de vorm van de beste open wereld-game die mensen zoals ik (fans tot het absurde aan toe) kunnen krijgen.

Hogwarts Legacy had te maken met intens hoge verwachtingen en lijkt daar aan alle kanten aan te voldoen. Er zitten hier en daar nog een paar kleine bugs in het spel, maar persoonlijk is dat echt het enige dat ik erover kan zeggen.

Het verhaal zit goed in elkaar, de gameplay is fantastisch en de magie klapt door het beeldscherm. Ik heb in tijden, en dat meen ik echt, niet met zo’n gevoel een game gespeeld. Wat mij betreft een must-have titel voor de PlayStation 5 en Xbox Series S/X, dus. Ook als je geen fan bent.

Hoe je (voor)alsnog je HBO Max of Netflix-account deelt met vrienden

Hogwarts Legacy

Portkey Games & Warner Bros.

9.5 Score

Pluspunten

  • Magie Hogwarts uitstekend gepresenteerd
  • Intrigerende verhaallijn
  • Grafisch ontzettend goed in elkaar
  • Heerlijke combat
  • Veel mogelijkheden naast de main story

Minpunten

  • Paar kleine bugs
  • Pittig veel opslagruimte nodig

Hogwarts Legacy had te maken met intens hoge verwachtingen en lijkt daar aan alle kanten aan te voldoen. Er zitten hier en daar nog een paar kleine bugs in het spel, maar persoonlijk is dat echt het enige dat ik erover kan zeggen. Het verhaal zit goed in elkaar, de gameplay is fantastisch en de magie klapt door het beeldscherm. Ik heb in tijden, en dat meen ik echt, niet met zo’n gevoel een game gespeeld. Wat mij betreft een must-have titel voor de PlayStation 5 en Xbox Series S/X, dus. Ook als je geen fan bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen