Hoe je (voor)alsnog je HBO Max of Netflix-account deelt met vrienden

Pop-Culture Dennis Mons 6 feb 2023
Leestijd: 7 minuten

Groot nieuws deze week op het gebied van streaming: Netflix (maar ook HBO en anderen) wil definitief dat je stopt met het delen van je account. Maar raak zeker nog niet in paniek: het kán nog steeds én er zijn over deze maatregelen meer dan voldoende juridische twijfels. Want mag dit zomaar? WANT-redacteur Dennis Mons ziet de bui hangen. Hij stelt: wees snel.

In de eerste plaats: ja dit mag. De streamingdiensten mogen per definitie zelf regels opstellen met betrekking tot kwaliteit, eventuele reclames en met wie je de diensten deelt. Je hebt de kleine lettertjes gelezen (toch), dus je weet waar je aan toe bent. En toch: ze dragen liefde uit met het ‘delen van accounts’ en ondertussen mag dat dus niet. Een beetje advocaat kan deze bullshit argumenten aan stukken scheuren? Maar wellicht kijk ik te veel tv.

Netflix en HBO blaffen maar bijten nog niet

Dat Netflix, HBO, maar zeker ook Prime Video, Apple TV+ en vele anderen het delen van je account in de toekomst de kop in gaan drukken, staat als een paal boven water. En toch denk ik dat het niet bij alle partijen zo héél rap gaat gebeuren.

Lang verhaal kort: maak accounts aan voor je vrienden nu het officieel nog kan. Daar is namelijk niets illegaals aan én ik vermoed dat er nog wel wat rechtszaken gaan volgen over ‘account sharing’ de aankomende tijd. Want van wie hou je? En wat is nu eigenlijk een huishouden?

Deze bedrijven graaien maar al te graag, zeker als het meer abonnees op kan leveren. Voor flinke bedragen krijg je wel wat terug. Neem bijvoorbeeld het Premium-account van Netflix: je krijgt dan 4K- en soms zelfs 8K-beeld en kan je je account delen met anderen in je ‘huishouden’. Voor het leeuwendeel van ons dus nutteloos zonder account sharing met vrienden.

De grootste streamingservice ter wereld is de laatste tijd sowieso in paniek. Abonnees, en dus omzetten dalen, peperdure producties vallen enorm tegen en het bedrijf wil het delen van accounts stopzetten. Beetje bizar overigens, aangezien het zelf een tweet postte met de woorden: “Love is sharing a password.” Nou, spring dan maar snel op de ‘wachtwoordliefde’ van Netflix nu het nog kan, want het is gebakken marketinglucht.

Schattig, maar dat wachtwoordelen geldt dus niet voor mensen in hetzelfde huis. Dan is het gewoon één account met meerdere profielen zonder wachtwoord. Wanneer je uit probeert te pluizen wat Netflix nou eigenlijk bedoelt met ‘mensen die je liefhebt’ en ‘huishouden’ is het bedrijf vaag.

Die mensen mogen dan weer niet(?) mijn wachtwoord gebruiken op een ander IP-adres? Dus als ik een huis heb met een gastverblijf met een eigen internetaansluiting telt dat niet als een huishouden?

Technisch gezien zijn er dus vragen. Netflix zou je IP-adres kunnen gebruiken om na te gaan of je de oorspronkelijke gebruiker bent. Maar als ik mijn mobiel gebruik, heeft deze een ander IP-adres. Jammer dan in de trein.

Of wellicht ga ik even een paar weken in het buitenland vertoeven, dan zit ik op het IP-adres van mijn hotel of dat van een VPN. Niet mijn huishouden, wel mijn account. Hou ik dan niet van mezelf? (Oh ja, daar heb je de onzinnige, tijdelijke vakantie-optie voor?)

Netflix duur? Gebruik dan de gratis streamingdienst van Samsung
Netflix op vakantie heeft een speciale feature: it sucks. (Afbeelding: Netflix)

Netflix heeft geopperd om ook met paid sharing op de proppen te komen. Het woord zegt het eigenlijk al: Netflix-gebruikers betalen om hun account met anderen te delen. Om welk bedrag het precies gaat wordt niet duidelijk, maar het is volgens de streamingdienst de ideale middenweg.

Wij verwachten dat de consument per gebruiker een euro of twee/drie extra moet neerleggen bovenop de 15,99 euro die je moet betalen voor een Premium-account. De f*ck?

Rare inlogmethodes op streaming op Netflix vooralsnog uit den boze

Vooralsnog krijg je nu niet meteen een rekening op de mat. Het bedrijf stuurt je nog altijd een mailtje om na te gaan of de persoon die inlogt iemand is die je kent. Daarna kan hij of zij gewoon van de dienst gebruik maken. Komt hier verandering in, kan je ervan uitgaan dat een hoop mensen afhaken.

We meldden al eerder dat Netflix van plan is om gebruikers elke maand in te laten loggen om na te gaan of een bepaald apparaat nog gebruik maakt van de dienst. Knap irritant en wees gerust, het is voorlopig van tafel.

Naar verluidt was deze haan die kraaide een foutje van Netflix en de waarschuwing werd overhaast gepost. Je moet natuurlijk nog wel, terecht, even eenmalig inloggen op een nieuw apparaat met toestemming van de eigenaar van het account.

Bij HBO Max en Disney+ zijn de regels niet veel zinniger

Bij streaming-dienst HBO is de ‘regeling’ met betrekking tot meerdere accounts niet veel duidelijker. Ook hier stelt het bedrijf dat het wordt ontraden dat je je wachtwoord deelt met anderen buiten het gezin, oftwel huishouden. En nogmaals: wat huishouden betekent, is evenzo vaag als bij Netflix. Als mijn dochter uit huis verhuist, is ze nog steeds onderdeel van het gezin, me dunkt?

Wel stelt het dat je niet zomaar met z’n allen The Last of Us op HBO Max op verschillende adressen kan kijken. Ik heb het geprobeerd met één vriend, en dat ging prima. Maar het aantal gelijktijdige streams dat mogelijk is, is onduidelijk.

.

En ook Disney+ is als streaming-service natuurlijk niet happig op het delen van accounts. Het bedrijf is sowieso best wel terughoudend als het gaat om het delen van hun content. Het zegt dan ook stellig in de ondertekende overeenkomst dat het delen van je account absoluut niet toegestaan is.

Aan de andere kant kan je met gemak zeven accounts aanmaken per abonnement en vier mensen kijken dan tegelijkertijd toffe content zoals Disney-films, Star Wars en Marvel. Zolang de Muis niet gaat miepen is Disney+ op papier vooralsnog de grote winnaar.

Maar ter verduidelijking: een verbod op account-delen van een streaming-dienst gaat niemand pikken. Reken even uit wat je totaal per maand betaalt voor deze diensten zonder de eventuele mogelijkheid profielen te delen:

Dienst Prijs
Netflix 15,99 euro
Disney+ 9,99 euro
Prime Video 2,99 euro
Apple TV+ 6,99 euro
ViaPlay 15,99 euro
SkyShowtime 6,99 euro
Videland 10,99 euro
NL Ziet 7,95 euro

Ja. Da’s 77,88 euro per maand voor streaming-services. Krankzinnig veel geld. En dan laten we internet, mobiel en gameservices nog even achterwege.

Terug naar streaming met Torrents en PopCornTime

Eventuele puriteinen onder ons stellen wellicht het volgende: streaming-bedrijven als Netflix, Apple TV+ en HBO Max staan in hun goed recht om delen te voorkomen. En zeker, da’s zonder enige twijfel waar. Maar het is wel een enorme stap terug in de tijd en op z’n zachts gezegd: verre van sympathiek.

Zo kan ik met enig gemak boeken huren voor vrienden bij de bieb, zolang deze maar op tijd terug zijn. Stel je eens voor dat ik een Harry Potter-boek haal bij de bibliotheek en ik mijn vriendin op haar fikken moet tikken als zij dat boek (wéér, zucht) ook wil lezen. Van de zotte.

Ook kan ik een deel van mijn wifi-netwerk openzetten via Ziggo zodat anderen in mijn huis of in de straat op mijn gastnetwerk mogen. Sterker nog: zelfs op plekken vér buiten mijn eigen wifi om. Het is míjn abonnement, het zijn míjn diensten, ik betaal en ik bepaal wat wel en niet mag als het gaat om delen.

Het kan dus zeker nog wel even duren voordat alle grote streamingservices als Disney+, HBO Max, Netflix, Apple TV+, Prime Video en SkyShowtime daadwerkelijk de slot op de pot gaan doen. Wees er dus snel bij met het maken van accounts.

Want áls die bovenstaande perikelen wel gebeuren bij Netflix, HBO Max of Prime Video, eet ik mijn schoen op als Torrents, PopcornTime en andere varianten (en dus illegale streamingdiensten) niet ineens weer héél groot gaan worden.

We zijn dan weer terug bij af.

That 90’s Show op Netflix: deze podcast vertelt je er alles over

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen