Google maakt slecht handschrift op bijzondere manier leesbaar

Tech Jeroen Kraak 19 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Een lelijk handschrift *(van een dokter) is soms moeilijker te ontcijferen dan hiërogliefen uit de Egyptische oudheid. Google gaat het nu voor jou ontcijferen op een bijzondere manier.

Als je wel eens bij de dokter komt of in het ziekenhuis bent, is er een ding zeker: het handschrift van de arts is onleesbaar. Het is een probleem dat al tientallen jaren speelt, maar nu lijkt er eindelijk een oplossing. De slimme koppen bij Google hebben namelijk een manier gevonden om deze te ontcijferen.

Google maakt lelijk handschrift leesbaar

Op een congres in India laat de zoekgigant weten een oplossing te hebben voor de slecht geschreven briefjes van dokters. Het werkt hiervoor samen met apothekers om het handschrift te ontcijferen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is Google Lens.

Om de functie in de toekomst te gebruiken moet je een foto maken of uploaden van het handschrift in Google Lens. Vervolgens maakt het programma de onleesbare krabbels toch leesbaar. Het filtert de medicijnen die dokter opschrijft er zo uit. Zo hoeft de apotheker niet meer uit te zoeken welk medicijn precies bedoelt wordt. Handig, want bij zo’n taak is precisie nodig.

Google Lens Android
Het logo van Lens (Afbeelding: Google / Pexels / Bewerking: WANT)

Goed voor de toekomst

Hoewel dit slechts een kleine toepassing lijkt voor Google, kan het in de toekomst heel handig zijn voor iedereen. Stel je voor dat je met een foto zelfs het meest onleesbare handschrift weer leesbaar kan maken. Het zorgt ervoor dat elk schrijfsel meteen duidelijk is.

Er zijn nu natuurlijk al programma’s die een handschrift vertalen tot leesbare teksten. Denk bijvoorbeeld aan schrijven op je tablet. Toch merk je regelmatig dat die programma’s er soms flink naast zitten, zelfs als je duidelijk schrijft. Als die techniek nu nog verder ontwikkeld wordt door Google, kan dat ook andere programma’s verbeteren.

Wanneer de functie naar Google komt, is nog onbekend. Hopelijk gebruikt het bedrijf de techniek dus ook om het handschrift van vrienden en familie leesbaar te maken. Zo heb je precies door wat er op aantekeningen of notities staat.

Beste Google Vertalen-functie nu in Google Lens te gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen