Beste Google Vertalen-functie nu in Google Lens te gebruiken

Apps Mark Hofman 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

WANT-redacteur Mark Hofman is al jaren fan van een functie die in Google Vertalen zit. Tot zijn verbazing zijn er echter nog veel gebruikers die geen idee hebben. Nu Google Lens de betreffende toevoeging overneemt, is het voor hem dus weer een mooi moment om er over te beginnen.

We spreken allemaal wel een klein woordje over de grens. Ik bedoel: schreeuw een arsenaal aan Nederlandse woorden richting een Duitser en de kans dat de persoon je enigszins begrijpt is vrij groot. Toch kan het soms wel heel lastig worden en is Google Vertalen je grote held. Maar niet altijd, blijkt.

De magistrale Google Vertalen-functie

Wie Google Vertalen goed gebruikt weet dat er een camerafunctie in de app voor Android en iOS te vinden is. Een magistraal stukje software waar ik uiterst enthousiast over ben. Menig reisgenoot begint al te kokhalzen als ik erover begin, maar man wat is het fijn.

Voorbeeld: je zit in een restaurant in Napels waar de menukaart volledig in het Italiaans is. Barpersoneel spreekt geen woord Engels, jij geen woord Italiano. Pak je iPhone of Android-telefoon erbij, richt de camera op de kaart en voila: hij klapt iedere letter naar het Nederlands.

Google Vertalen, Google Lens, Android
Hoe het was (Afbeelding: 9to5Google)

Nieuwkomers zullen geholpen zijn met de functie, bekenden glimlachen van de herkenbare vreugde die mijn hart vult met warmte. Al zal die laatste groep wel een klein beetje in de war zijn als ze de Google Vertalen-app openen. Er zijn namelijk wat wijzigingen te vinden.

Google Lens het nieuwe thuishonk

In september liet Google weten dat er een nieuwe AR Vertaal-functie aan zit te komen. De tool maakt hiervoor gebruik van dezelfde technologie achter de populaire Magic Eraser van de Google Pixel.

Ter voorbereiding van die uitrol worden de functionaliteiten van Google Vertalen en Google Lens gecombineerd. Wie de tool uit de Vertaal-app opent zal namelijk direct doorverwezen worden naar Lens. Een kleine pop-up zorgt ervoor dat je de juiste talen kunt kiezen, de rest spreekt voor zich.

Google Vertalen, Google Lens, Android
Hoe het nu is (Afbeelding: 9to5Google)

De machtige Google Vertalen-functie is dus altijd nog op Android en iOS te gebruiken, maar werkt net even anders dan je gewend bent.

Zo, jij bent weer op de hoogte, ik ga weer even verder met het scannen van mijn Italiaanse menukaart (PASTA!).

5 populaire Android-apps die je telefoon naar de gallemiezen helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen