Waarom je hond wil dat je een elektrische auto koopt

Wetenschap Dennis Mons 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je een hond die niet groot fan is van autorijden, dan kan het best zo zijn dat ‘ie liever in een Tesla zit. Uit een recent onderzoekt blijkt namelijk dat honden rustiger worden van elektrische auto.

De elektrische auto is zen voor je hond

Wetenschappers van de universiteit van Lincoln hebben voor het eerst onderzoek gedaan naar de reactie van honden op een Tesla. Hierbij werden twintig viervoeters met biometrische apparatuur twee keer tien minuten rondgereden. Eerst in een benzinebak en daarna in een elektrische auto.

hond elektrische auto
Wat honden écht vinden van je ouderwetse benzine-bak. (Afbeelding: Unsplash/Terry Jaskiw)

Voor de tests werden ook GoPro’s ingezet die het gedrag van de beestjes continue vastlegden.

Tussen de ritten kregen zij ook een uur ‘pauze’ zodat de wetenschappers er vanuit konden gaan dat de viervoeters relaxed waren.

Chillen in een Tesla

Van de twintig honden was er slechts één gewend aan een Tesla. De andere 19 werden voornamelijk rondgereden in benzine-auto’s.

Uit de test bleek dat de dieren voor driekwart van de reis gingen liggen in zowel de Tesla als de benzine-bak. In laatstgenoemde veranderden de viervoeters echter veel vaker hun positie dan in een elektrische auto.

Niet autoziek in een Tesla

Professor Daniel Mills van de Universiteit van Lincoln ontdekte nog een ander intrigerend punt over Tesla’s. “We hebben ons er niet op gericht, maar we ontdekten dat honden in een elektrische auto minder snel wagenziek werden. Uit de biometrie konden we opmaken dat de hartslag van de honden aanzienlijk lager was in een elektrische auto. Hierdoor werden ze ook minder snel ziek”, aldus Mills.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met CarGurus, een online marktplaats voor auto’s. Zij stelden auto- en hondeneigenaren ook een aantal vragen. Hieruit kwam naar voren dat hun huisdieren in 58 procent van de gevallen last hadden van spanning in een auto. Daarnaast werd 48 procent van de honden ongerust en werd 44 procent van de honden misselijk.

Anders gedragen in een elektrische auto

Frappant is dan ook dat honden die normaliter in benzine-auto’s worden rondgereden, zich in in elektrische auto’s enorm anders gingen gedragen. Eigenaren stelden dat 39 procent ging liggen én bleef liggen. 43 procent was ook beduidend kalmer en 45 procent van de honden gingen minder janken.

Intrigerend is ook het feit dat volgens CarGurus hondeneigenaren precies om bovenstaande redenen eerder geneigd zijn om een elektrische auto te kopen.

“Normaal gesproken geven we vooral advies over zaken als veiligheid en hoe praktisch een bepaalde auto is. Na dit onderzoek kunnen we hondeneigenaren er nu ook van overtuigen dat een elektrische auto’s de beste optie hun hond is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen