Harrison Ford als jonge hond in Indiana Jones: hoe doet Disney het?

Films & Series Jeroen Kraak 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie Indiana Jones zegt, zegt Harrison Ford. De acteur kruipt al jaren in de huid ’s werelds beroemdste avonturier. Op dit moment is Ford 80 jaar, maar hij ziet er in de films nog steeds uit als jonge god. Hoe doet Disney dat?

Indiana Jones is een van de beroemdste filmfranchises in de wereld. In 2023 komt alweer het vijfde deel uit. Opnieuw is de hoofdrol voor Harrison Ford. Hij kruipt opnieuw in de huid van de archeoloog.

Harrison Ford in Disney’s Indiana Jones

Dat deed Harrison Ford ook al in de eerste Indiana Jones, oftewel Raiders of the Lost Ark. Die film stamt alweer uit 1981, dus meer dan 40 jaar geleden. Tijdens die opnames was Ford 36 en nu is hij inmiddels de 80 gepasseerd. Toch ziet hij er nog steeds jonger uit. Disney heeft daarvoor speciale technieken ontwikkeld.

Nee, Harrison Ford is niet langs de plastisch chirurg geweest. Disney past heel andere technieken toe om de acteur nog steeds als jonge god eruit te laten zien. Het heeft visuele effecten ontwikkeld door middel van AI waardoor Harrison Ford als het ware in een tijdmachine stapt voor Indiana Jones.

Disney heeft FRAN gebouwd. Dat is niet de naam van je buurvrouw, want de letters staan voor Face Re-aging Network. Het bedrijf vertelt erover in een onderzoek dat pas is uitgekomen. Het is de eerste volautomatische productiemethode om gezichten te doen verjongen of te verouderen.

Disney maakt van Harrison Ford een jonge god

Voorheen was het natuurlijk ook mogelijk om acteurs er jonger uit te laten zien. Dit moest echter wel handmatig gebeuren, wat betekent dat het frame voor frame moest worden aangepakt. Dat is een tijdrovend proces wat dagen kan duren.

Het was ook mogelijk om dit proces te automatiseren, maar de resultaten hiervan waren vaak slecht. Het zorgde voor verlies van gezichtsidentiteit, een slechte resolutie en onstabiele resultaten in opvolgende frames.

Niet alleen goed voor Indiana Jones, maar ook voor Marvel en Star Wars

Die automatisering is nodig aangezien de vraag voor verschillende franchises nog nooit zo hoog lijkt te zijn als nu. Met de komst van alle verschillende streamingdiensten is de vraag naar content ontzettend gegroeid. Zo zien we Marvel en Star Wars bijvoorbeeld niet meer alleen op het witte doek, maar ook in serievorm op Disney+.

De automatisering kan ook een ander probleem oplossen: geld. Om frame per frame dit aan te pakken kost zoals gezegd veel tijd en inspanning en dus ook veel geld. Dat kan nu wel goed automatisch door de nieuwe uitvinding van Disney. Handig voor Harrison Ford en Indiana Jones, dus.

Disney kan het proces automatiseren door AI al het werk te laten doen. Toch heeft het wel een tijdje geduurd voordat de AI het onder de knie had. Om deze trainen moesten er gigantisch veel foto’s worden verzameld waarop de veroudering van mensen in beeld is gebracht.

Fran Disney Indiana Jones Harrison Ford
Zo werkt FRAN. (Afbeelding: Disney)

Het recept voor de eeuwige jeugd

Gelukkig wist Disney met een alternatief te komen om ook dit ingewikkelde klusje simpeler te maken. Het bedrijf gebruikte het programma StyleGAN2. Dit programma kan kunstmatige gezichten maken van mensen tussen de 18 en 85 jaar. Met die beelden kon de techniek sneller worden ontwikkeld.

Daardoor is het voor het algoritme nu mogelijk om gezichten natuurlijk te verouderen en verjongen met een goede kwaliteit. Zo kan bijvoorbeeld de kaaklijn worden aangepast en rimpels worden toegevoegd of verwijderd. Hiermee hebben makers de creatieve vrijheid om het effect te sturen en te verfijnen.

Als je dus in 2023 naar Indiana Jones gaat in de bioscoop, weet je dus wat er achter de schermen is gebeurd om Harrison Ford zo jong mogelijk te laten lijken. Om alvast in de stemming te komen heeft Dennis voor jou speciaal de easter eggs uit de trailer op een rij gezet.

De heerlijke easter eggs in de trailer van Indiana Jones 5

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen