Google Vertalen tackelt irritatie en is beter dan ooit op Android en iOS

Apps Wesley Akkerman 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Met de Android- of iOS-app van Google Vertalen kun je sinds jaar en dag allerlei teksten en gesprekken vertalen. Zo maak je jezelf verstaanbaar in het buitenland en kun je ook teksten lezen die niet in je moerstaal beschikbaar zijn. Maar was je al bekend met de offline functionaliteit van de app? Die is nu uitgebreid, namelijk.

Met Google Vertalen kun je bijvoorbeeld menukaarten vertalen, door je camera erop te richten. Da’s wel zo handig als je geen idee hebt welke gerechten een restaurant aanbiedt, wanneer je die termen niet begrijpt. En als je de benodigde taalpakketten van tevoren had gedownload, dan gebeurt dat ook nog razendsnel.

Google Vertalen biedt meer offline talen aan

Helaas is het niet zo dat alle talen meteen offline beschikbaar zijn. Dan zou de app, gratis beschikbaar voor Android en iOS, een gigantische hoeveelheid opslagruimte innemen. Je moet de talen die je nodig hebt eerst dus nog even downloaden. Dat kan ook ter plekke, wanneer je een actieve internetverbinding hebt.

Google Vertalen
Google Vertalen op het web (Afbeelding: Wesley Akkerman)

Niet alle talen zijn echter offline beschikbaar gemaakt, want dat is echt een behoorlijke klus. Maar vanaf nu zijn er 33 meer talen beschikbaar dan voorheen. Dit is allemaal onderdeel van het plan om zo veel mogelijk talen offline beschikbaar te maken. Staat de taal die je zoekt er niet tussen? Dan komt die er later aan.

Meer talen, meer mogelijkheden

Onder het nieuwe aanbod treffen we onder meer Fries en Luxemburgs aan. Maar we zien ook Hawaïaans, Javaans, Koerdisch, Khmer en meer staan. Het zijn wellicht niet de talen die je zo één-twee-drie nodig hebt. Maar wel fijn om ze tot je beschikking te hebben wanneer je van de zomer in Friesland bent, ofzo.

Wanneer je altijd een goede internetverbinding tot je beschikking hebt, dan hoef je wellicht de taalpakketten niet te downloaden. Maar het kan zijn dat je ergens bent waar die verbinding krakkemikkig is, en dan is het handig de talen gewoon op je smartphone te hebben staan. Talen downloaden doe je binnen de Vertalen-app door helemaal onderaan de taal te selecteren en op downloaden te tappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen