Google weet ongelofelijk veel van je en jij kunt kijken wat precies!

Apps Mark Hofman 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

We kunnen anno 2022 gewoon niet meer zonder internet, dat staat vast. De gehele pandemie heeft ons wel in laten zien dat we afhankelijk zijn van onze slimme apparaten en alle diensten die daarmee gepaard gaan. Dus ook Google en de talloze handige apps die het bedrijf, meestal gratis, aanbiedt.

Gratis komt alleen wel in de vorm van geld, want geheel kosteloos is het gebruik van de diensten natuurlijk niet. Partijen zoals Google slaan aardig wat gegevens van je op, zodat ze een goed profiel van zijn of haar gebruikers heeft. Maar wat weet het bedrijf nu eigenlijk allemaal van jou? Tijd om dat eens te ontdekken!

Google verzamelt je data, maar waarom?

Je weet het misschien niet, maar als je Google gebruikt ben je een deal aangegaan met het bedrijf. Jij hoeft namelijk geen geld te betalen om de diensten ervan te gebruiken. Al betaal je wel met een ander middel: je gegevens! Google staat het toe dat jij geheel gratis zijn diensten gebruikt, maar in ruil daarvoor geef je toestemming dat ze je gegevens mogen verzamelen. Wat hebben zij daar nu precies aan?

Simpel, op deze manier kunnen ze veel relevantere advertenties jouw kant op schieten. Hoe meer jij de dienst gebruikt, hoe meer gegevens ze verzamelen en hoe accuratere reclame jij voor de kiezen krijgt. Wanneer we via de zoekmachine dus regelmatig zoeken naar een smartphone van Samsung, is de kans vrij groot dat we vervolgens ook advertenties van het bedrijf te zien krijgen.

Op deze manier kan Google geld verdienen en zijn ze in staat om de diensten voor de gebruikers gratis te houden. Klinkt als een eerlijke deal, maar het is best wel logisch dat jij je soms aanvraagt wat de dienst nu precies van je weet. Het blijven immers jouw gegevens dus is het wel zo eerlijk dat je ziet wat ermee gebeurt. En gelukkig staat Google het toe om dat in te zien.

Google One
Google One (Afbeelding: Google)

Kijk zelf wat het bedrijf van je weet

Het is mogelijk om binnen Google te checken welke gegevens het bedrijf nu precies van je verzameld heeft. Dat doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Open deze link je browser
  • Ga naar Accountgeschiedenis
  • Scroll naar beneden tot je Advertenties ziet staan
  • Klik op Instellingen bewerken
  • Je krijgt een handig overzicht van alle gegevens die Google verzameld heeft
  • Kies voor Interesses en selecteer vervolgens Bewerken in de kolom Google-advertenties op internet
  • Nu krijg je een handig overzicht van wat Google denkt dat jouw interesses zijn

In dit venster is het mogelijk om de mensen van Google een beetje te helpen. Je kan bepaalde interesses verwijderen of er nog een paar aan de lijst toevoegen. Daarnaast is het ook mogelijk om je af te melden voor deze advertenties door op de knop instellingen voor afmelden te klikken. Je krijgt natuurlijk nog steeds advertenties te zien (zou wat zijn!), maar deze zijn niet meer gebaseerd op je data.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen