iPhone en Android: de foto-app waar Google gebruikers voor waarschuwt

Tech Dunke van Boekel 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Google heeft een waarschuwing naar buiten gebracht over een feature die zowel op iPhone als Android te vinden is. Het gaat hier om ‘estimated photo locations‘. Hiermee kan de locatie waarop een foto is gemaakt worden opgeslagen.

Google Photos is één van de apps die van deze functie gebruik maakt. De app gokt op basis van wat er in de foto te zien is, en het te vergelijken met andere foto’s, waar jij je bevindt. Op zich best geinig, maar sommige mensen vinden dat toch niet bepaald fijn.

Dit is waar Google een waarschuwing voor stuurt naar je iPhone of Android-telefoon

Dat vergelijken met andere foto’s (ook wel ‘Location Searching‘ genoemd) doet Google tegenwoordig niet meer. Toch blijft de app op je iPhone of Android-toestel proberen een locatie aan je foto vast te maken.  Dat is, als je de ‘estimate missing locations’ opties niet uitzet.

Doe je dit wel, dan zal Google Photos niet meer proberen te raden waar de foto gemaakt is. iPhone en Android apparaten slaan trouwens wel vaker locatiedata op.

Het verbinden van een locatie aan afbeeldingen kan daarentegen een probleem vormen voor je veiligheid en privacy. Het is begrijpelijk dat je daar helemaal geen trek in hebt, dus krijg je de volgende keer dat je jouw Google Photos-app opent een melding.

De melding zal aan je vragen of je de ‘estimated photo data’ iPhone of Android apparaat wilt bewaren of niet. Doe je dit wel, dan blijft de data te zien zijn en kun je die blijven gebruiken (Google Photos laat je bijvoorbeeld naar foto’s zoeken op basis van waar die gemaakt zijn).

iPhone, Android, Google
De melding die je te zien krijgt als je Google Photos opent. (Afbeelding: Google)

Als je besluit de data wel te verwijderen zal die ook voor altijd weg zijn. Wat je ook kiest, doe dat voor 1 mei 2023 op je iPhone of Android-toestel. Als je dan nog geen keuze hebt gemaakt wordt de data alsnog verwijderd.

Google Meet verandert je kamer in een tropisch strand op Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen