De Android-functie waar Google zijn gebruikers flink voor waarschuwt

Apps Sabine Schults 25 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Smartphones kun je tot de rand toe vol gooien met apps, maar sommige daarvan kun je beter links laten liggen. Google waarschuwt er dan ook voor om een bepaalde functie op je Android-telefoon zo snel mogelijk uit te zetten om je te beschermen tegen malafide apps.

Android-smartphones hebben namelijk de mogelijkheid om toegang tot ‘minder veilige apps’ te vermijden. Dit soort apps voldoen niet aan de beveiligingsrichtlijnen van Google. Door het uitschakelen van een functie kun je voorkomen dat je met dit soort apps aan de slag gaat.

Zo ga je veiliger aan de slag op je Android-smartphone

Het is goed mogelijk dat de functie op jouw Android-smartphone al uitgeschakeld is. Google zegt namelijk dat het de functie automatisch uitschakelt als je er geen gebruik van maakt. In veel gevallen zit je waarschijnlijk al safe, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Om te checken of de functie al uitgeschakeld is, pak je jouw Android-smartphone erbij en open je jouw Google-account via deze link. Zet de instelling uit als deze is ingeschakeld. Zo is je toestel nog beter beschermd tegen malafide praktijken.

In sommige gevallen kun je de instelling hierboven niet aanpassen. Google zegt dan waarschijnlijk dat tweestapsverificatie voor je account is ingeschakeld. Dat is sowieso een goede zet om je account beter te beveiligen. Gebruik je dit nog niet, lees dan hieronder wat je opties zijn.

Schakel ook even tweestapsverificatie in

Ga op je Android-toestel naar myaccount.google.com en open het tabblad Beveiliging. Onder het kopje Inloggen bij Google zie je Verificatie in 2 stappen staan. Zorg ervoor dat je deze optie inschakelt. Let wel op: de sms-verificatie is nu niet bepaald de veiligste optie.

Android smartphone startscherm
(Afbeelding: Unsplash)

Een betere optie is het gebruiken van een authenticator-app. Google heeft er zelf een, genaamd Google Authenticator, maar je kunt ook Microsoft Authenticator of Authy gebruiken. Je logt dan in met een code die telkens ververst wordt in je authenticator-app.

Andere mogelijkheden zijn het toevoegen van een de wat drastischere fysieke beveiligingsleutel of een Google-prompt. In dat laatste geval gebruik je een ander apparaat waar je bent ingelogd met je Google-account om toegang te krijgen op een ander (Android-)apparaat.

Dit zijn de 5 nieuwe Android-functies die Google binnenkort lanceert

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen