Google zoekgeschiedenis wissen: zo krijg je het voor elkaar

Tech Noah Korevaar 25 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Het zal je niet verrassen, maar Google weet alles over je. Waar je bent, wat je doet maar bovenal waar je naar zoekt middels de zoekmachine. Al die informatie wordt opgeslagen op je Google-account.

Zoekgeschiedenis Google wissen wordt makkelijker

Je kunt je lokale browsergeschiedenis wissen, maar op de servers van de zoekgigant blijven al je zoekopdrachten opgeslagen. Voorheen kon je via allerlei omwegen die informatie ook bij Google verwijderen, maar dat wisten maar weinig consumenten.

Daar heeft de zoekgigant deze week verandering in gebracht. Het is vanaf nu een stuk makkelijker om binnen korte tijd je complete zoekgeschiedenis te wissen. De Privacy Controls van je account zijn niet langer verstopt in allerlei submenuutjes.

Ook zijn er nu snelkoppelingen naar instellingen voor bijvoorbeeld het uitzetten van gepersonaliseerde advertenties. Zo wordt het ook voor de doorsnee consument een stuk makkelijker om zijn zoekgeschiedenis en privacy-instellingen aan te passen.

Het is bovendien vooral een stukje bewustwording. Consumenten hebben meestal geen idee dat ze überhaupt in deze mate controle hebben over hun account. Logisch, want het is niet in Google’s voordeel om dat te benadrukken.

De veranderingen zijn al doorgevoerd op desktop en mobile, iOS en Android volgen de komende weken. Volgend jaar volgen ook andere diensten zoals Google Maps. Deze maatregelen zijn het gevolg van de groeiende druk op techgiganten om hun verantwoordelijkheid te nemen. In de context van de GDPR en het Google+-lek is het dan ook geen gekke zet.

Klik hier om je zoekgeschiedenis (gedeeltelijk) te wissen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen