Grand Theft Auto VI kan zomaar eens de belangrijkste game ooit worden

Games Lucas van de Wetering 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Volgens analisten kan de 2025 game Grand Theft Auto VI wel een de belangrijkste game in de geschiedenis worden. Maar is dit niet wat overdreven?

Grand Theft Auto VI is eindelijk onderweg. Sinds de release van de vorige game in de serie, GTA V in 2013, wachten fans al jarenlang met smart op de volgende game in de reeks. En 2025 is eindelijk het jaar dat deze droom uit zal komen.

Maar volgens analisten staat er redelijk wat druk op de langverwachte game. Ze vinden dat Grand Theft Auto VI een gigantische impact kan hebben op de gehele gaming-industrie en de belangrijkste release uit de geschiedenis kan worden. Maar wordt de lancering van GTA VI echt zo belangrijk? Of is het wat overdreven?

Het belang van Grand Theft Auto VI

Het gaat op dit moment niet extreem goed met de gaming-industrie. Zo zijn er veel mensen ontslagen, games gecanceld en zelfs studio’s gesloten om geld te besparen. En dan zijn er ook nog eens weinig grote titels dit jaar die uitkomen. Geld is een groot probleem op dit moment.

Mat Piscatella werkt voor het statistiekenbedrijf Circana en heeft zijn zorgen over de gaming-industrie duidelijk laten horen. Hij vertelt dat er dit jaar extreem weinig games uitkomen waarvan we zeker weten dat ze goed gaan verkopen. Hij vraagt zich zelfs af of bedrijven wel games aan het maken zijn.

Grand Theft Auto VI kan zomaar eens de belangrijkste game ooit worden
(afbeelding: Rockstar Games)

Piscatella zegt dat de gaming-industrie een grote blockbuster dit jaar nodig heeft, ook al hebben de games Palworld en Helldivers 2 al goed verkocht. Volgens Piscatella heeft 2024 een game nodig op hetzelfde niveau als de 2023-hit Hogwarts Legacy.

En hier wordt de rol van Grand Theft Auto VI duidelijk. Doordat er zo weinig grote games uitkomen dit jaar, wordt er minder geld verdiend dan gehoopt. Een gigantische en langverwachte game zoals Grand Theft Auto VI volgend jaar is nodig om het verlies van 2024 recht te trekken. Piscatella noemt het spel daarom dan ook de belangrijkste game-release in de geschiedenis.

Echt zo belangrijk?

Het is zeker dat Grand Theft Auto VI een grote game gaat worden. Fans wachten al meer dan tien jaar op de volgende GTA-game. We kunnen dan ook wel bijna zeker zijn dat GTA VI de grootste game van 2025 zal gaan worden.

Maar het is wellicht wat overdreven om de actiegame de belangrijkste game-release aller tijden te noemen. GTA VI wordt zeker belangrijk voor de gaming-industrie, maar dit komt vooral door het geld wat aan de game verdiend zal worden.

Toch is er meer wat een game de belangrijkste release ooit moet maken. Zo moet het spel ook een revolutionair onderdeel met zich meebrengen: het moet andere games inspireren. Voorbeelden van belangrijke game releases zijn games zoals Super Mario of Pokémon Red. Deze games zijn tot op de dag van heden een gigantische inspiratiebron voor andere spellen.

Het is onzeker of Grand Theft Auto VI die impact heeft, zoals het derde deel bijvoorbeeld wel had. Dat was een van de eerst echte grote open-wereld actiegames in 3D waar de spelers echt vrijheid hadden.

GTA VI gaat sowieso een populaire en belangrijke game worden, zeker voor de financiële kant van de gaming-industrie. Maar om GTA VI de belangrijkste gaming-release ooit te noemen is wat overdreven.

Update PlayStation 5 maakt je controller op opmerkelijke wijze beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen