‘Grasmaaierbouwer’ Husqvarna komt met intense elektrische fiets

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Husqvarna staat vooral bekend om zijn grasmaaiers en ander tuingereedschap. Daarnaast maakt het ook crossmotoren. Nu komt daar een intense elektrische fiets bij.

Als je een elektrische grasmaaier hebt voor je prachtig groene gazonnetje, is er een grote kans dat die van Husqvarna is. Het merk bouwt al jaren tuintractoren, kettingzagen en allerlei ander onmisbaar tuingereedschap.

Toch doet het merk meer en heeft het ook een aantal motoren in huis. Het merk heeft zelfs een paar keer meegedaan aan de Dakar Rally. Aan het rijtje spullen kan nu ook een elektrische fiets worden toegevoegd.

Elektrische fietsen van Husqvarna

Toch zit het verhaal net iets anders. Vroeger viel tuingereedschap en de motoren allebei onder het Zweedse bedrijf Husqvarna. De bedrijven zijn echter opgesplitst. Ze heten dan wel allebei hetzelfde, maar het zijn dus andere makers. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met Philips, waarbij de Hue-lampen door een ander bedrijf worden gemaakt dan de Ambilight TV.

Goed, tot zover de spreekbeurt over het merk Husqvarna, terug naar de elektrische fiets. Want dat is er eentje waar we het best wel over mogen hebben, gezien een aantal indrukwekkende specificaties. Nou ja, eigenlijk zijn er drie modellen: de Grand Panther 4, 5 en 6.

(Afbeelding: Husqvarna)

Laten we beginnen met de Grand Panther 4, het ‘minste’ model als je het zo mag noemen. Het heeft een Yamaha PW-S2 die goed is voor 75 Nm. Met deze kracht kun je kiezen uit 11 verschillende versnellingen die ondersteund worden door de Tektro RD-m550 derailleur. De accu van de elektrische fiets is goed voor 630 Wh.

De topmodellen

Op naar de twee topmodellen van Husqvarna. Dit zijn de Grand Panther 5 en 6 en deze maken qua specificaties daadwerkelijk katachtige sprongen. De motor is flink beter, want je krijgt ondersteuning van de Yamaha PW-X3. Deze is goed voor 85 Nm. Daarnaast hebben beide elektrische fietsen een batterij van 720 Wh.

Het grote verschil tussen de twee modellen zijn de versnellingen. De 6 heeft een Shimano Deore XT groepset, terwijl de 5 een SRAM NX Eagle Equivalent heeft. Beiden hebben overigens 12 versnellingen.

Daarnaast hebben de Grand Panther 5 en 6 verschillende voorvorken, waardoor de 5 net wat beter schokken absorbeert.

Dan blijft alleen nog de prijs over van de verschillende modellen. Telkens wordt er een stap van 500 euro genomen. De Husqvarna Grand Panther 4 kost 3.999 euro, de 5 4.499 euro en de 6 4.999 euro.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen