Waarom grote elektrische auto’s levensgevaarlijk zijn geworden

Tech Dennis Mons 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Een van de meest indrukwekkende aspecten van een elektrische auto is hoe verdraaid snel ze optrekken. Maar da’s zowel een zegen als een vloek want vooral grotere bakbeesten worden daardoor levensgevaarlijk. Maar waarom?

Trap het ‘gas’pedaal in van huidige elektrische auto’s en dikke kans dat je koppie in de hoofdleuning gedrukt wordt vanwege de enorme snelheid. Ontzettend spannend maar uit onderzoeken blijkt: ook steeds vaker gevaarlijk.

Een grote elektrische auto gaat gewoon te snel?

Voorop gesteld: het feit dat elektrische auto’s steeds vaker sneller gaan dan benzinebakken en dat indrukwekkend is, heeft dit ook een gevaarlijke kanttekening. Ze gaan wellicht té snel. En dat geldt helemaal voor EV’s die nogal wat gewicht hebben.

Het magische woord bij een elektrische auto is koppel. Vergeleken met een standaard auto is deze namelijk veel hoger. Neem bijvoorbeeld de Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae die in 2,8 seconden 100 kilometer per uur haalt. Indrukwekkend.

Het probleem is echter dat de relatief nieuwe Hummer EV 2022 1.000pk heeft met 1626.98154 Newtonmeter aan koppel. Hierdoor gaat deze enorme machine (ruim 4000 kilo) ook van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts drie seconden.

Natuurkundig gezien is een Hummer dan feitelijk een tank in vergelijking met een Lamborghini (een kolibri) op de openbare weg. Oftewel: de ene is een kruisraket en de andere is een kogeltje. En dat baart steeds meer instanties zorgen. De impact van een snelle Hummer in een crash is namelijk 2,5 keer de kracht dan de lichte supercar van Lambo.

Snel crashen met een elektrische auto door te veel kracht

Voor overheden is deze enorme kracht dus een grote zorg. Mensen die een supercar aanschaffen krijgen vaak (terecht) een rijcursus aangeboden. Datzelfde geldt zeker niet voor een trotse eigenaar van een Hummer EV of een Tesla met Insane-modus.

Tesla Model X
Knallen, maar! (Afbeelding: FullMag)

Ongelukken gebeuren dan ook snel, zo bewijst ook een fameus filmpje van YouTuber Edmond Mondi. Die showde vol trots hoe snel zijn Hummer kon optrekken bij een stoplicht (tot groot ongenoegen van een hoop mensen). Hij reedt zijn auto overigens binnen een aantal weken total loss.

Moeilijk in te schatten

Ondanks het feit dat we er even vanuit gaan dat mensen achter het stuur weten wat ze doen, kan je er niet vanuit gaan dat de rest van de wereld daarvan op de hoogte is. Normaliter schatten we snelheid in op formaat en normale snelheid. Bij dit soort voertuigen is dat flink lastiger.

Je verwacht dus niet dat een of andere influencer of zakkenwasser even moet flexen terwijl je zelf rustig voorsorteert. Datzelfde geldt ook voor voetgangers: hoe hard gaat die aankomende tank nou eigenlijk richting zebrapad?

Verandering is naderend maar niet dankzij fabrikanten

We willen niet pleiten dat fabrikanten van elektrische auto’s hun machines afstellen om minder snel te zijn. Maar een nieuwe generatie wagens en zelfs motoren, brommers en fietsen is toch echt wel aangebroken, zelfs áls fabrikanten hun voertuigen beperken (wat niet gaat gebeuren want het is een ‘unique selling point’).

De kans dat de EU ingrijpt om dit soort machines te beperken met software is zeker aanwezig. Maar laten we eerlijk zijn: elektrische auto’s draaien op een OS die makkelijk gehackt kan worden. Het is dus een kat-en-muis-spelletje met de consument. En sowieso zien we talloze mensen op elektrische steppen (verboden) en speed-pedelecs (plaatje en helm verplicht) rondkarren in onze steden. F*ck the police, zoals N.W.A. zo treffend stelde.

Het is hoe dan ook onoverkomelijk dat mensen met zulke snelle machines te hard rijden. Het zit helaas in onze aard. Maar dat een Hummer, pick-up truck of zelfs vrachtwagen je tegenwoordig binnen drie seconden kan scheppen of in de zijkant van je schattige tuftuf oude Renault Clio rost, gaat geen fijne sterftecijfers opleveren de aankomende tien jaar.

Moeten elektrische auto’s, zeker binnen de bebouwde kom, een ingebouwd systeem krijgen om niet te snel te kunnen rijden? Laat het weten in de comments.

Elektrische auto verpulvert records en laat benzine-bakken achter zich

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen