Geen zin in pottenkijkers? Met dit handige trucje voorkom je dat apps je tracken

Apps Sabine Schults 17 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Zonder dat je het doorhebt, kijken de apps op je telefoon met je mee. Dat geeft niet bepaald een fijn gevoel. Gelukkig zijn deze zogenoemde trackers op Android-smartphones te stoppen. WANT-redacteur Sabine vertelt je er meer over.

Apps verzamelen maar al te graag informatie over je. Deze verkopen ze door aan adverteerders. Op basis van je locatie, leeftijd en een hoop andere gegevens tonen ze je gepersonaliseerde advertenties. Dat brengt flink wat geld in het laatje. Heel privacyvriendelijk is dit echter niet. Dit kan je doen om app-tracking op Android te voorkomen.

Voorkom app-tracking op Android

De DuckDuckGo-app voor Android heeft een speciale functie in het leven geroepen om app-tracking te stoppen. App Tracking Protection blokkeert veel verborgen trackers van andere apps op je smartphone. Als je deze functie inschakelt ontvang je bovendien minder gerichte reclames. Het is ook nog eens gratis!

Is dit echt een big deal? Ja, kijk maar eens naar het hoge aantal trackingpogingen. DuckDuckGo toont je een handig overzicht van de geblokkeerde trackers. Zo heb je pas écht een goed beeld van de hoeveelheid data die Android-apps over je verzamelen. Spoiler: heel veel! Volgens DuckDuckGo kan je rekenen op 1.000 tot 2.000 trackingpogingen per dag.

DuckDuckGo Android App Tracking Protection
(Afbeelding: DuckDuckGo)

Zorg voor privacy

Download DuckDuckGo in de Google Play Store en open het menu. Ga naar Instellingen en druk op Bescherm tegen app-tracking. Eenmaal ingeschakeld zie je een lijst met geblokkeerde trackingpogingen op je Android. Druk erop en je ziet welke info een app probeert te verzamelen. In ons geval zorgt de e-mail-app Spark bijvoorbeeld voor honderden trackingpogingen per dag.

Er bestaat nog een andere manier om wat meer privacy te creëren. Ga op een telefoon met Android 12 of nieuwer naar Instellingen en open Privacy. Druk hier op Advertenties en kies voor Advertentie-ID verwijderen. Zonder het advertentie-ID kunnen apps geen profiel van je opbouwen en dus ook geen persoonlijke advertenties tonen.

Gesteld op je privacy? Deze 5 Android- en iOS-apps kun je beter vermijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen