Waarom YouTube niet blij is met DuckDuckGo (maar jij waarschijnlijk wel)

Apps Wesley Akkerman 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijk je vaak YouTube-video’s, irriteer jij je aan de vele advertenties en weiger je te betalen voor een abonnement? Dan kan de bèta van de DuckDuckGo-browser je wellicht helpen in het dagelijkse leven. Iedereen met een Mac in huis kan namelijk de browser uitproberen, die onder meer advertenties op die videosite blokkeert.

Mac-gebruikers hebben daarmee een streepje voor op Windows-enthousiastelingen. Hoewel er ook een browserversie voor dat besturingssysteem beschikbaar is, kunnen alleen “vrienden en familie” van DuckDuckGo daar aanspraak op doen voorlopig. Maar Mac-gebruikers kunnen de openbare bèta nu al downloaden.

DuckDuckGo blokkeert zo’n beetje alles

Wellicht ben je al bekend met DuckDuckGo als zoekmachine, waar je op een privacy-vriendelijke manier kunt zoeken naar dingen op het internet. De browser van dit bedrijf hanteert dezelfde grondbeginselen aangaande die privacy. Wanneer je de software gebruikt, dan kun je online niet meer zomaar zichtbaar gevolgd worden.

Android apps gratis
DuckDuckGo is naast zoekmachine ook een browser (Afbeelding: DuckDuckGo)

Cookies worden geblokkeerd, de internetverbinding wordt versleuteld en middels de Fire Button wis je alle cookies en andere persoonlijke browsergegevens. Je kunt hierin overigens websites uitsluiten, waardoor je dus totale controle over je online aanwezigheid krijgt. Maar wat heeft dit allemaal met YouTube te maken?

YouTube is hier niet blij mee

Nou, de videodienst kan zodoende – om te beginnen – geen persoonlijke advertenties voorschotelen wanneer je niet ingelogd bent. Daarnaast speelt DuckDuckGo YouTube-video’s af in de zogenaamde Duck Player. Daardoor verdwijnen de – in aantallen toenemende – advertenties als sneeuw voor de zon.

Hoe komt dit? DuckDuckGo staat advertenties toe wanneer ze mensen niet tracken. Doen ze dat wel dan is het meteen basta, en worden ze niet getoond. En wat blijkt? Het gros van de YouTube-advertenties volgt kijkers. Let wel: dit magische trucje werkt vooralsnog alleen op deze dienst; het is niet bekend of andere videodiensten in de toekomst dezelfde behandeling krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DuckDuckGo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen