Doodeng: de 10 beste horrorfilms aller tijden (volgens Rotten Tomatoes)

Films & Series Dennis Mons 19 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

We naderen Halloween: hét moment waarop we vrijwillig angstig zijn (en in kostuums een leuke avond hebben). Maar als je écht angst wil ervaren, heeft Rotten Tomatoes een fijn lijstje met de tien engste films. En WANT-redacteur Dennis Mons en liefhebber van horror doet daar nog een schepje horror bovenop.

Wat je angst aanjaagt is natuurlijk heel persoonlijk. De één kan niet tegen ‘jump scares’, terwijl de ander een algehele nare tendens in een film onprettig vindt zoals in Get Out (2017, 98%) of A Quiet Place (2018, 96%). Rotten Tomatoes vroeg dus aan z’n bezoekers: wat vinden jullie enge films? Hier hun top 10.

Rotten Tomatoes houdt van goede horror!

Het moge sowieso duidelijk zijn dat de films in de top tien inderdaad bijzonder creepy zijn. Sommige zijn klassiekers die wellicht de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan, maar toch: het zijn wél klassiekers.

Ik ga het lijstje even af en zet de Rotten Tomatoes-score erbij. (Oh, en vul zelf ook een beetje aan op het einde.)

#1 The Exorcist (1973) | 84%

Deze klassieker is een goed voorbeeld van het feit dat horror niet altijd de tand des tijds doorstaat. En toch is er zeker iets verontrustend in The Exorcist. Dit absolute meesterwerk van regisseur William Friedkin gaat over een meisje dat bezeten is door een demoon.

Het is aan een priester om die entiteit uit te bannen. The Exorcist was de best verdienende horrorfilm ooit en kreeg zelfs een Oscarnominatie.

horror, films
Gezellige tante. (Afbeelding: Warner Bros.)

Even om aan te geven hoe eng The Exporcist was: door de film ontstond massahysterie en waren er protesten. Ook werd gesteld dat mensen in het publiek misselijk werden of zelfs flauw vielen.

#2 Hereditary (2018) | 90%

Hereditary is een film waardoor je de héle tijd ongemak voelt. Het is een onmogelijk goed debuut van schrijver/regisseur Ari Aster, en actrice Toni Collette kreeg bijna een Oscar voor haar rol.

De strekking van de film laat ik even in het midden, maar geloof me: dit is inderdaad een heerlijke horrorfilm die behoorlijk f*cked up is.

#3 The Conjuring (2013) | 86%

Regisseur James Wan is een absolute held als het gaat om horror. Hij maakte onder andere Saw, Dead Silence en Insidious. In de film The Conjuring duikt hij op het ‘echte koppel’ Ed en Lorraine Warren die sparren met het hiernamaals.

Patrick Wilson en Vera Farmiga spelen de hoofdrollen en weten het publiek mee te slepen in deze ‘echt gebeurde verhalen’.

 

Vera Farmiga speelde niet in Insidious. Lin Shaye als Elise. Barbara Hershey speelde Lorraine Lambert

conjuring, horror, films
Dit is echt gebeurd… wellicht.

#4 The Shining (1980) | 82%

Hoewel schrijver Stephen King niet te spreken was over de verfilming van zijn boek mag The Shining zich toch echt tot de klassiekers rekenen. Mocht je onder een steen hebben geleefd: de film gaat over een schrijver die met zijn gezin op een afgelegen hotel past. En dat hotel, The Overlook, heeft nogal bizarre bewoners.

Overigens kwam er ook een serie uit met de gelijknamige naam en een vervolg, Dr. Sleep, die wél de goedkeuring van Steven King kregen.

#5 The Texas Chainsaw Massacre (1974) | 88%

Dit is absoluut een akelig meesterwerk waarna vervolgen en reboots gewoonweg gênant bleken. De originele film is gemaakt door Tobe Hooper en hij baseerde deze deels op de seriemoordenaar Ed Gein (die de huid van zijn slachtoffers als masker gebruikte).

Het verontrustende van The Texas Chainsaw Massacre is dus vooral het feit dat het zou kúnnen gebeuren, ergens in the smack damn middle of nowhere in de Verenigde Staten.

#6 The Ring (2002) | 71%

Hoewel ik de remake van The Ring met Naomi Watts ook prima vond, blijft het origineel uit Japan (door Hideo Nakata) toch echt beter. Desalniettemin staat de Amerikaanse versie, gemaakt door Gore Verbinski, in deze top tien. Dat is wel terecht.

Het mooie is ook: dankzij The Ring (VS) raakten meer mensen geïnteresseerd in Aziatische cinema.

horror, the ring
Beetje chagrijnig? (Afbeelding: Dreamworks)

#7 Halloween is de perfect horror voor… nou ja, Halloween (1978) | 96%

Deze horror moet je gewoon zien. Punt. Voor de kids onder ons: ja, onder andere Scream en andere hack & slash-horrorfilms zijn geïnspireerd door Halloween (dat wellicht weer een spinsel is op Psycho). Er zijn talloze spin-offs en dit jaar worden we getrakteerd op de laatste film: Halloween Ends (niet best, met 39%).

Fun fact: het masker dat bad-guy Michael Myers draagt is een wit geverfd masker van William Shatner uit Star Trek.

#8 Sinister is een ondergeschoven horror (2012) | 63%

Dit is een film die wellicht niet veel mensen hebben gezien, maar verdient zeker een plek in de horror top tien. Regisseur Scott Derrickson ontfermt zich over deze film met Ethan Hawke in de hoofdrol. Hij speelt een schrijver die met zijn gezin een woning betrekt waar een familie is vermoord. En ja, natuurlijk er is al ‘iets’ aanwezig.

horror, sinister
Tijd om het op een lopen te zetten! (Afbeelding: Lionsgate)

#9 Insidious (2010) | 66%

En ja hoor, daar is de terugkeer van James Wan. Volledig terecht ook, want Insidious is echt een heerlijk nare film. Het gaat over een jochie dat in coma raakt en in contact komt met een demoon. Het is aan het stel om uit te vogelen welke dat is en hoe ze het kunnen stoppen.

#10 De ultieme horror? IT (2017) | 86%

En natuurlijk staat er weer een film tussen die gebaseerd is op een Stephen King-boek. Het enige wat mij een beetje stoort is dat bezoekers van Rotten Tomatoes niet hebben gestemd op de originele miniserie uit 1990, aangezien acteur Tim Curry echt een angstaanjagende Pennywise neerzet.

Het waren dus grote schoenen (lol, want clown) die Bill Skarsgård als Pennywise moest vullen. En eerlijk gezegd; dat is hem uitstekend gelukt in het eerste deel van IT. Er komt zelfs een serie van op HBO

Nog een paar extra horror-aanraders.

Hebben we dan alles gehad? Niet helemaal. Hier nog drie films die ik awesome vind waar je gegarandeerd van wakker gaat liggen.

Martyrs (2008) | 64%: Deze Franse horrorfilm is niet voor mensen die niet tegen bloed kunnen. Het is te makkelijk te stellen dat het gaat om een torture porn-film gaat zoals Saw of Hostel, want het gaat veel verder dan dat. Véél verder…

Rosemary’s Baby (1968) | 96%: Dit meesterwerk van Roman Polanski is van begin tot einde traag, maar van kop tot kont bijzonder prettig ongemakkelijk. Een stel verhuist naar een woning in New York waar de buren té aardig zijn en zich een beetje té veel bezig houden met het ongeboren kind van het stel. En dat groepje mensen heeft daarvoor een macabere reden.

The Thing (1982) | 83%: Het ontgaat mij compleet dat dit werk van regisseur John Carpenter (zo mogelijk de beste horrorregisseur ooit samen met Wes Craven) niet al in de lijst stond. De film is een remake van The Thing from Another World uit 1951 maar Carpenters versie van een buitenaards wezen op de Zuidpool overstijgt deze met gemak. Enorm spannend, fantastische special effects en verder enorm f*cked up.

Al met al dus heerlijke films om te kijken richting Halloween! Wat vinden jullie écht goede of enge horrorfilms? Laat het ons weten.

(P.S.: De Bellinga’s: Huis op Stelten telt niet, die sh*it is scary as f*ck.)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen