DuckDuckGo: de browser waar we al jaren op wachten is eindelijk hier

Apps Mark Hofman 12 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Google Chrome, de browser die ons internetgebruik flink heeft weten te veranderen, krijgt keiharde concurrentie. DuckDuckGo, de meest geliefde (veilige) zoekmachine van het moment, is ein-de-lijk te gebruiken als browser.

Zulke enthousiasme voor een browser heb ik in de afgelopen vier jaar niet gevoeld. DuckDuckGo pakt zaken echter dusdanig anders aan dat het een uitzondering te noemen is. Al zitten er op dit moment nog wel wat haken en ogen aan het hele verhaal.

DuckDuckGo: de langverwachte browser

Na het grote succes van de zoekmachine en browser op Android en iOS is het eindelijk tijd om DuckDuckGo ook op je computer te gebruiken. Een geschenk voor gebruikers die online veiligheid erg belangrijk vinden. De browser blokkeert pogingen van websites om gegevens te tracken en zorgt dat bepaalde informatie makkelijk te wissen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cookies. Door DuckDuckGo te gebruiken krijg je er veel minder mee te maken en dat heeft, naar mijn mening, een positieve impact op je internetgebruik.

Zorgt dat er voor dat jij je wachtwoorden uit je hoofd moet leren? Nee, dat is zeker niet het geval. Net als bij concurrenten als Google Chrome en Firefox is het mogelijk om ze veilig op te kunnen slaan, al zal die veiligheid bij DuckDuckGo iets meer gegarandeerd kunnen worden. Prettig natuurlijk, maar gebruik van een wachtwoordmanager wel echt je beste optie.

DuckDuckGo
Tracker Radar. (Afbeelding: DuckDuckGo)

Niet voor iedereen

DuckDuckGo is een prettige toevoeging aan de markt, maar perfect is de browser niet. Zo is hij op dit moment slechts door een klein groepje consumenten te gebruiken. Ten eerste moet je onderdeel zijn van het betaprogramma van de browser. Ten tweede moet je gebruikmaken van een Mac. Heb jij thuis dus een Windows-computer staan, dan grijp je mis.

Daarbij werkt DuckDuckGo niet hetzelfde als Google Chrome, Firefox of Safari. Er zijn bepaalde functionaliteiten die ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een overzichtelijke lijst met bezochte websites. Gezien de focus op privacy worden je activiteiten op het internet niet bijgehouden. Fijn om anoniem te blijven, onhandig op het moment dat je een bezochte website snel terug wil vinden.

Er is op moment van schrijven ook nog geen mogelijkheid om bladwijzers aan te maken. Het opslaan van je favoriete websites en pagina’s zal dus nog even ergens anders moeten. Het bedrijf zegt wel te werken aan een dergelijke functie.

Kan Google Chrome zijn koffers pakken?

De lancering van DuckDuckGo is er eentje om enthousiast over te zijn. Of Google Chrome zijn koffers kan pakken is een compleet andere vraag. Ja, Google zal zeker wat merken van de introductie van de browser zodra deze voor iedereen beschikbaar is. Maar op dit moment is dat nog niet het geval.

 

Daarbij ben ik van mening dat Google Chrome in de afgelopen paar jaar, vaak ook op positieve wijze, invloed heeft gehad op ons internetgebruik. Het zou wat dat betreft ook zeker niet eerlijk zijn om de browser volledig af te schrijven. Maar mensen die online veiligheid en privacy in een hoog vaandel zetten zullen zonder twijfel tevreden zijn met de komst van DuckDuckGo. Ik ben dat in ieder geval wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen