Gigantische komeet komt onze kant op: moeten we ons zorgen maken?

Wetenschap Mark Hofman 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Astronomen hebben iets heel bijzonders ontdekt met de Hubble Space Telescope. Het gaat om de grootste komeet die de mensheid ooit heeft gezien.

Dat is natuurlijk een ontzettend mooie mijlpaal op astronomisch gebied. Het nadeel van dit hele verhaal is echter dat de gigantische komeet onze kant opkomt. Moeten we ons zorgen maken?

Grootste komeet ooit gezien

Een sexy naam heeft C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) niet, maar groot is hij wel. Astronomen hebben, dankzij de Hubble Space Telescope, vast kunnen stellen dat de komeet een omtrek heeft van ongeveer 128 kilometer. Hiermee is ome Bernard de grootste die we als mensheid ooit hebben gezien. De vorige recordhouder was ongeveer 32 kilometer minder breed.

C\2014 UN271 zo’n vijftig keer groter dan de gemiddelde komeet die gespot wordt en heeft dus ook een veel grotere massa. Astronomen Pedro Bernardinelli en Gary Bernstein, de twee die ’em ontdekte, denken aan een gewicht van ongeveer 500 biljoen ton. Dat is ongeveer 100.000 keer de massa van een standaard komeet.

Het team achter de ontdekking heeft het idee dat de komeet afkomstig is van de Oort Cloud. Die bevindt zich achterin ons zonnestelsel en bestaat uit biljoenen kometen. De meeste van hen blijven in dat gebied hangen, waar sommigen ontsnappen. Dat is dus ook het geval bij deze grote jongen.

Moeten we ons zorgen maken?

De gigantische komeet komt dus onze kant op, maar moeten we ons zorgen gaan maken? Zijn we niet bang dat er een straks een komeet met een omtrek 128 kilometer op de aarde neerstort? Nou, eigenlijk niet.

NASA wil een ruimtevaartuig laten crashen op asteroïde: dit is waarom

Er is volgens Pedro Bernardinelli, Gary Bernstein en NASA niets om ons zorgen over te maken. De gigantische bal, die volledig bestaat uit ijs, zal de zon niet eens bereiken. De verwachting is dat hij ergens rond 2031 in de buurt van Saturnus zijn eindbestemming zal vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen