NASA wil een ruimtevaartuig laten crashen op asteroïde: dit is waarom

Wetenschap Jeroen Kraak 23 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

NASA start morgen als alles goed gaat haar Dart-missie. De bedoeling: Een ruimtevaarttuig laten crashen op een asteroïde.

In de ruimte vliegen er natuurlijk allerlei asteroïden rond. Het zijn een soort rotsen die door die door het heelal zweven en verschillende banen maken. Er is natuurlijk altijd een kans dat een onze planeet kan raken, al is die heel klein. Mocht het gebeuren, dan zitten we met een probleem, want het kan vele doden tot gevolg hebben.

NASA start de DART-missie

Mocht het in de toekomst te gebeuren, dan wil NASA optimaal voorbereid zijn. De enige manier om een asteroïde van koers te laten veranderen is een ontploffing. Maar hoe kun je zoiets precies uitrekenen? Dat probeert het ruimtevaartinstituut uit te vinden. Hierbij moet de DART-missie dus helpen.

NASA’s toekomstvisie is een geweldig script voor een Sci-Fi film

DART heeft dus niets met pijltjes gooien of Star Wars te maken. De afkorting staat voor Double Asteroid Redirection Test. Voor het project stuurt NASA een SpaceX Falcon 9 raket de ruimte in. De bedoeling is dat het na een reis na 10,9 miljoen kilometer aankomende herfst crasht op de asteroïde Dimorphos. Hierdoor moet deze van baan veranderen.

Dart is niets meer dan een vierkant van 1,2 meter met lange zonnepanelen aan de zijkant, die door de Falcon 9 in de ruimte wordt gebracht. Daarmee moet het een crash veroorzaken die een asteroïde met een doorsnede van 152,4 meter van koers doet veranderen. Door middel van een optische camera moet het ingebouwde Smart Nav-systeem via een algoritme de juist koers bepalen. Hierdoor zijn er dus geen ingenieurs nodig op de aarde, wat lastig is door vertraging in de verbinding.

Meten is weten

Om alles goed in beeld te brengen krijgt NASA hulp van de Italiaanse Ruimtevaartorganisatie. Een kleine kubussatelliet moet foto’s maken van de crash en van de puin die het gevolg is. Na de crash hopen de wetenschappers te kunnen berekenen hoeveel de baan van Dimorphos wordt beïnvloed. Dit gebeurt dan weer in maart 2023 omdat de asteroïde dan dicht genoeg bij de aarde voorbijkomt om precisiemetingen te doen met een telescoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen