Ruzie in de ruimte: Elon Musk en Jeff Bezos knokken om NASA-miljarden

Wetenschap Thomas Aalderink 17 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is hommeles in de miljardairs-wereld. Amazon-oprichter Jeff Bezos en Tesla-baas Elon Musk hebben het met elkaar aan stok gekregen. Eerstgenoemde is zelfs naar de rechter gestapt. Inzet: de opdracht om een maanlander te bouwen voor NASA.

Hoewel de mannen elkaar in hun belangrijkste werk (Amazon en Tesla) niet vaak tegenkomen, hebben ze beiden dezelfde “hobby”. Zowel Elon Musk, als Jeff Bezos heeft een bedrijf dat zich richt op ruimtevaart. Tot heden werken ze vooral langs elkaar, maar nu beginnen hun paden steeds vaker te kruisen.

Elon Musk en Jeff Bezos beginnen ruimteruzie

Deze zaak loopt nu zo hoog op dat Jeff Bezos naar de rechter is gestapt. De Amazon-topman is het er niet mee eens dat SpaceX (het bedrijf van Elon Musk) de nieuwe NASA maanlander mag gaan bouwen. Bezos is van mening dat deze miljarden opdracht naar zijn bedrijf, Blue Origin, moet gaan. Om die reden heeft hij een zaak aangespannen bij de Court of Federal Claims in Washington.

Jeff Bezos Amazon raket
Jeff Bezos (Afbeelding: EPA / Blue Origin)

Dat doe je uiteraard niet zomaar. Volgens Jeff Bezos is het process niet eerlijk verlopen. De Amazon-oprichter is van mening dat de beslissing van NASA onwettig is. De voorstellen van zijn Blue Origin en Elon Musks SpaceX zouden niet goed beoordeeld zijn. Eerder klaagde Jeff Bezos ook al bij de General Accounting Office.

2,89 miljard dollar van NASA op het spel

De rechter zal gaan kijken naar het verhaal van Jeff Bezos. Mocht hij oordelen dat het proces inderdaad niet juist verlopen is, dan kan dat een flinke tik zijn voor Elon Musk. Deze prestigieuze opdracht wil SpaceX uiteraard niet mislopen. Het bedrijf krijgt 2,89 miljard dollar om een maanlander te maken. Niet voor een robot, maar voor mensen. NASA wil in de aankomende jaren weer iemand op de maan zetten, net als in 1972.

16 hilarische tweets over de lullige vorm van Jeff Bezos’ raket

Het lijkt onvermijdelijk dat beide heren elkaar in de toekomst nog wel vaker gaan tegenkomen. SpaceX en Blue Origin werken beiden samen met de NASA en zullen vaker gaan strijden om dit soort miljardencontracten.

Nog meer miljardairs in de ruimte

Daarnaast zijn Musk en Bezos ook bezig met ruimtereisjes voor toeristen. Op dat gebied hebben ze nog meer concurrentie, want ook miljardair Richard Branson mengt zich in de strijd. Hij heeft zelfs al de prijzen van zijn ruimtereis bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen