GTA 5 op de PlayStation 5 is toch weer een feestje

Games Jelle van Es 17 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe vaak kun je een game opnieuw spelen? Nou, Skyrim heeft aangetoond heel erg vaak. En datzelfde kun je eigenlijk zeggen voor GTA 5.

Want na de oorspronkelijke release op de PlayStation 3 en Xbox 360 heb ik de game ook nog een keer gespeeld op de PlayStation 4 en de pc. En met de release op de PlayStation 5 en Xbox Series X is het natuurlijk een mooi moment om voor de vierde keer in de game te duiken. Ja, je kunt het verhaal van GTA 5 dan gaan beleven, maar wellicht is het nu de hoogste tijd om de online modus te beleven.

GTA op de PlayStation 5

GTA 5’s online modus, oftewel GTA Online, is er één die ik nooit echt heb kunnen waarderen. Dat heeft vooral te maken gehad met de verschillende hoge instapdrempels. Ten eerste duurde het vroeger echt heel erg lang voordat de modus was ingeladen. En dat helpt niet echt als je even een kwartiertje de tijd hebt om te spelen. Vervolgens kwam je dan in een wereld terecht vol met chaos en niet echt hele leuke dingen om te doen.

GTA 5
De wereld van de game (Afbeelding: Rockstar Games)

In de afgelopen jaren heeft GTA Online natuurlijk heel wat verbeteringen meegemaakt. Maar eerlijk gezegd ben ik na de Heists-updates, die echt heel erg goed was, afgehaakt in de game. Maar met deze heruitgave van GTA 5 op de PlayStation 5 en Xbox Series X heb ik de game een nieuwe kans gegeven. En eigenlijk is het het perfecte moment om als nieuwkomer in te stappen.

Een nieuw begin

Want als je nu GTA 5 op de PlayStation 5 of Xbox Series X haalt, dan merk je dat GTA Online echt een stuk beter is geworden. Ik kon met mijn personage verder gaan, maar koos er voor om een nieuw personage te beginnen. Als je dat doet, krijg je 4 miljoen dollar aan in-game geld. Dat besteed je dan aan een aantal verschillende elementen. Zo kies je met welke carrière je aan de slag gaat, zodat je vanaf het begin af aan een doel hebt. Daarnaast heb je de optie om gelijk een dikke wagen te kopen, waardoor je lekker snel door de straten van Los Santos scheurt.

Met welke carrière begin je? (Afbeelding: Rockstar Games)

Maar voordat je daadwerkelijk aan dat avontuur begint, is het mooi om te constateren dat GTA 5 en GTA Online goed profiteren van de kracht die de PlayStation 5 biedt. De laadtijden zijn echt flink omlaag geschroefd. Nog altijd moet je even wachten voordat je los kunt gaan, maar het duurt zeker niet meer zo lang dat je eerst een kopje koffie zet. Kortom, het is nu mogelijk om even een kwartiertje te spelen en daarna weer wat anders gaat doen.

Makkelijk in te stappen

Daarnaast is dus de instapdrempel verlaagd. Naast dat je aan het begin dus een flinke koffer geld krijgt om mee aan de slag te gaan, krijg je ook een duidelijker overzicht van de activiteiten die je kunt doen. De tijd dat je om de paar seconden door de telefoon wordt gebeld wanneer je een tijd niet hebt gespeeld, ligt met deze versie GTA 5 achter ons. In GTA Online krijg je nu een veel beter beeld van wat je kunt doen.

Motorbende (Afbeelding: Rockstar Games)

Over beeld gesproken: GTA 5 ziet er op de PlayStation 5 echt een stuk beter uit. Wanneer je de basis game speelt of losgaat naar GTA Online, dan doe je er verstandig aan om soms even stil te staan en om je heen te kijken. De straten zijn veel meer gevuld, er is meer detail, explosies zijn mooier en de game loopt simpelweg lekkerder. Je hoeft niet bang te zijn voor gestotter wanneer er veel op het beeld gebeurt. En als je de game op de PlayStation 5 speelt, dan voel je bepaalde effecten via de controller. Via het hoofdmenu is het verder nu mogelijk om makkelijk de modus te kiezen die je graag wil spelen. Op die manier kun je echt wel stellen dat dit de definitieve versie van de game is.

Visueel dik in orde (Afbeelding: Rockstar Games)

Probeer het zelf

Met dit alles kan ik echt aanraden om los te gaan met de game. De verbeteringen zorgen er voor dat de game een stuk beter is voor gamers die eerder hebben afgehaakt. Bovendien is GTA Online nu als stand alone game gratis te scoren tot en met 14 juni op de PlayStation 5. Het verhaal van GTA 5 kun je dan later alsnog aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen