Internet of Things: zo haal je alles uit Google Home en Apple’s Woning-app

Gadgets Sam Dille 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Slimme apparaten zijn de toekomst. Met de opkomst van Google Home en Apple’s Woning-app kun je ze razendsnel en op afstand bedienen. Wat zijn de voordelen en hoe werkt het precies?

Google Home en Apple’s Woning zijn allebei apps waarmee je met slimme devices kunt communiceren. Op die manier kun je ze zonder tussenkomst van een schakelaar makkelijk bedienen.

Als je nieuw bent in de wereld van Internet of Things, kan het alleen best verwarrend zijn. Daarom helpen we je op weg met een makkelijk overzicht.

De voordelen van Internet of Things

Afhankelijk van het type apparaat, kun je verschillende bedieningsopties gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld lampen aan- en uitzetten of deuren vergrendelen en ontgrendelen. Het is ook mogelijk om schuifregelaars te gebruiken om geleidelijke aanpassingen te maken. Denk aan het dimmen van lampen of het aanpassen van het volume van speakers.

Het maakt je leven een stuk makkelijker en comfortabeler. Het is ook mogelijk om routines en automatiseringen in te stellen op Google Home of Apple’s Woning-app. Dit betekent dat je bepaalde acties automatisch kunt uitvoeren op basis van bepaalde voorwaarden. Zo kun je een routine instellen waarbij de verlichting automatisch aangaat als je thuiskomt, of de thermostaat automatisch aanpassen op basis van de buitentemperatuur.

Een ander voordeel is dat het verbinden van apparaten je ook kan helpen energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld timers instellen voor je verlichting en verwarming, zodat ze automatisch uitschakelen als je ze niet nodig hebt. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen.

google nest wifi google home mini max
Andere smart home speakers van Google. (Afbeelding: Google)

Zo voeg je nieuwe apparaten toe aan Google Home en Apple’s Woning-app

Voordat je jouw apparaten kun bedienden moet je ze natuurlijk eerst toevoegen. Op Google Home-app doe je dat door op Apparaten te drukken. Daar tik je op ‘Toevoegen’ en vervolgens op Werkt met Google.

Je ziet een lijst met fabrikanten en je selecteert de fabrikant van je apparaat. Vervolgens volg je de eenvoudige stappen in de app om het koppelingsproces te voltooien. Wat deze stappen precies zijn verschilt per apparaat.

Op Apple’s Woning-app ga je naar Voeg toe en druk je op Nieuw accessoire. Volg de instructies om een code te scannen of houd je apparaat bij het accessoire om hem te verbinden. Wijs tot slot je accessoire toe aan een kamer en geef hem een naam.

Producten die goed werken met Apple's Woning-app
De beste slimme producten van Apple. (Afbeelding: Apple)

Nu is het tijd om de apparaten te bedienen

Nadat je jouw apparaat hebt ingesteld in de app die je gebruikt kun je hem heel makkelijk bedienen. Dit kan natuurlijk door een spraakopdracht via Siri of Google Assistent. Maar het kan ook makkelijk in de app zelf.

Met Google Home-app, kun je apparaten makkelijk bedienen vanaf je telefoon of tablet. Je opent de Google Home-app en gaat naar Favorieten of Apparaten om de opties van je apparaat te vinden.

In Apple’s Woning-app is dit ook mogelijk. Maar dan heb je wel een woninghub nodig, zoals een Apple TV of een HomePod. Om te beginnen ga je naar de Instellingen op je iPhone. Tik op je naam en selecteer iCloud. Druk vervolgens op Toon alles en zorg ervoor dat ‘Woning’ is ingeschakeld.

  • Belangrijk is dat je zowel op je woninghub als op je iPhone bent ingelogd met dezelfde Apple ID. Op die manier kunnen de apparaten met elkaar communiceren en kun jij je accessoires bedienen, zelfs als je niet thuis bent.

Dit zijn de beste hubs voor in je Smart Home

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen