De ondergang van deze teleurstellende Harry Potter-spin-off had een goede reden

Films & Series Lucas van de Wetering 18 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

De Harry Potter spin-off filmserie Fantastic Beasts is verre van een succes. En dit is de reden waarom het gefaald is.

Harry Potter is een van de bekendste boeken- en filmseries in de wereld. In 2023 kwam naar voren dat Warner Bros. en HBO Max gingen werken aan een Harry Potter tv-serie. Maar dat betekent dat we afscheid gaan moeten nemen van een andere spin-off serie in de franchise.

In 2016 begon de filmreeks Fantastic Beasts. Deze speelt zich af in de wereld van Harry Potter, maar dan een aantal decennia voor The Sorcerers Stone. De Fantastic Beasts-reeks zag er veelbelovend uit na de eerste film, maar dit veranderde al snel. De tweede en derde film waren echte flops, met een goede reden.

Fantastic Beasts, de Harry Potter spin-off

De Fantastic Beasts-reeks had een prima start met de eerste film Fantastic Beasts and Where to Find Them. Het was voor veel fans een echte traktatie, we kregen eindelijk meer te weten over de geliefde wereld van Harry Potter.

Zo kregen we karakters en wezens te zien waarvan we alleen van hadden gehoord in boeken of films. Ook zagen we voor het eerst de Amerikaanse toverwereld, hier was het geliefde hoofdkarakter opzoek naar allemaal magische wezens als een soort Pokémon-reis.

Maar de liefde voor de franchise werd al snel minder bij de release van de tweede film: Crimes of Grindelwald. Deze film wordt beschouwd als de slechtste film in de trilogie. Alles wat in deze film gebeurt voelt niet op zijn plek en raar, het klopt allemaal niet.

De derde film The Secrets of Dumbledore was de laatste hoop voor de Harry Potter spin-off, maar is ook compleet geflopt. In plaats van dat er geluisterd werd naar de kritiek op de vorige film, heeft Secrets of Dumbledore de gebeurtenissen uit Crimes of Grindelwald compleet genegeerd. De Fantastic Beasts-filmreeks was compleet gefaald.

Dit hebben de films fout gedaan

Ook al was de eerste film best geliefd, zijn ook hier zeker fouten gemaakt. De grootste fout in Fantastic Beasts and Where to Find Them is de twee totaal verschillende verhaallijnen in de film. Aan de ene kant heb je het verhaal van onze helden, maar tegelijkertijd speelt er ook Credence en Graves. Dit subplot voelt als een totaal andere film.

Crimes of Grindelwald heeft het meeste verpest aan de filmreeks. Er gebeurde veel dingen die gewoon niet logisch waren, zoals Queenie die ineens slecht wordt of dat Nagini uit Harry Potter een mens was voordat ze een slang werd. En ook hier liepen de twee verhalen compleet door elkaar heen, alleen deze keer voelde het verhaal van Newt totaal niet op zijn plek in de film.

De ondergang van deze teleurstellende Harry Potter spin-off had een goede reden
(Afbeelding: Warner Bros.)

The Secrets of Dumbledore had de Harry Potter spin-off wellicht kunnen redden, maar is hier compleet in gefaald. Alle niet-logische gebeurtenissen uit de vorige film zijn gewoon veranderd. Zo was Queenie ineens niet slecht meer en was Credence nu Dumbledore zijn neefje in plaats van zijn broer. Deze gebeurtenissen waren dan wel onlogisch in de tweede film, maar dat betekent niet dat je ze ineens kan terugdraaien. Toch is dat precies wat Secrets of Dumbledore heeft gedaan.

Fantastic Beasts had een goede filmreeks kunnen zijn, als ze waren gebleven bij de reden waarom de eerste film interessant was. De fans vonden het leuk toen ze nog nieuwe informatie kregen over de Harry Potter wereld, maar de filmreeks in vernield toen de subplots belangrijker werden dan het verhaal van Newt en zijn magische wezens.

Drama met de acteurs

Toch waren er ook negatieve invloeden op de Harry Potter spin-off films vanuit de cast. Er waren meerdere keren problemen met de acteurs. Zo moest Johnny Depp gerecast werden als Grindelwald voor de derde film omdat hij in een huiselijk geweld-rechtszaak terecht kwam met Amber Heard.

Ook heeft Ezra Miller, de acteur van Credence, redelijk wat negatieve media-aandacht gehad. Zo kwam hij meerdere keren in aanraking met justitie in meerdere landen. Hiervoor heeft hij uiteindelijk wel zijn excuses voor aangeboden en kwam de redenering uit op complexe mentale problemen.

Het filmproces zelf en de cast hebben beide een negatieve invloed gehad op de Harry Potter spin-off filmreeks Fantastic Beasts. Maar met de release van de HBO Max Harry Potter-serie op de horizon kunnen we eindelijk afscheid nemen van de gefaalde filmreeks. Het had goed kunnen zijn, maar ondertussen is het maar goed dat Fantastic Beasts eindigt.

De nieuwe Harry Potter-serie kan deze dood beter doen dan de films en boeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen