A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 26 jun 2017

5 toverinnovaties uit Harry Potter die zijn ingehaald door de wetenschap

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Harry Potter en de Steen der Wijzen, het eerste boek uit de Harry Potter-reeks, werd uitgebracht. Briljant bedacht door J.K. Rowling, die tovenarij. Maar in de loop der jaren heeft de wetenschap niet stil gezeten en zijn een aantal magische voorwerpen realiteit geworden. Vijf toverinnovaties die zijn ingehaald door de Wetenschap.

Onzichtbaarheidsmantel

In zijn eerste jaar op Zweinstein krijgt Harry Potter een onzichtbaarheidsmantel als kerstcadeau. De mantel blijkt van zijn vader te zijn geweest, James Potter, die hem voor zijn dood aan Perkamentus schonk. Maar dat weet je natuurlijk al.

Interessanter is dat Wetenschappers van de Universiteit van Californië er ook in zijn geslaagd een dergelijke mantel te creëren, zij het een minuscule. De ‘mantel’ is gemaakt van magnesiumfluoride en bevat gouden nanoantennas. De wetenschappers, die hun onderzoek in het Berkeley Lab hebben uitgevoerd, zijn erin geslaagd micro-organismen onzichtbaar te maken.

De ‘mantel’ meet slechts 80 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter). Deze proef in het groot uitvoeren, kost nog veel te veel geld.

Levende foto’s

harry potter

Je kent de kranten en fotolijsten uit Harry Potter wel, waarop bewegende mensen en objecten te zien. Welnu, die bestaan nu ook in het echt en dan hebben we het niet over digitale fotolijsten.

Niemand minder dan Prynt brengt met behulp van een vernieuwde instant printer je uitgeprinte foto’s tot leven. Het bedrijf gebruikt augmented reality om foto’s ‘levend’ te maken.

harry potter

Je kent het bedrijf misschien van de draagbare instant fotoprinters die je aan je telefoon kunt koppelen. Met behulp van de Prynt-app komen deze foto’s zelfs tot leven. Meer informatie daarover vind je in dit artikel. Ubersnap is iets vergelijkbaars. Daarmee print je foto’s uit die beginnen te leven als je ze beweegt.

Sluipwegwijzer

harry potter

De sluipwegwijzer is een kaart die Harry Potter kreeg van de rode tweelingbroers Fred en George Wemel. Het is een blanco kaart, maar met de toverspreuk ‘Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb’ kun je op de kaart zien wie zich waar in Zweinstein bevindt.

Doet ons denken aan de app Cloak – Social Sense. De app verzamelt ook locatie-informatie van je vrienden, maar gebruikt het voor de tegenovergestelde reden van vergelijkbare apps: de app geeft een waarschuwing als bekenden dicht in de buurt zijn, zodat je jezelf kunt verstoppen.

harry potter

Vliegende auto Harry Potter

harry potter

In Harry Potter en de Geheime Kamer, het tweede deel van de reeks, is Harry Potter door een streek van huiself Dobby te laat voor de trein naar Zweinstein. Maar in een vliegende Ford Anglia wordt hij later alsnog opgehaald door de gebroeders Wemel. Met de auto arriveren Harry en Ron na een wilde rit uiteindelijk op net tijd op Zweinstein.

De eerste echte vliegende auto is sinds februari te koop. Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonkveer biedt hem aan. Opstijgen en landen doet de Pal-V vanaf airstrips, een minilandingsbaan die tussen de 90 en 200 meter lang moet zijn.

In geval van nood kan het toestel ook landen op een terrein van dertig meter, vergelijkbaar met een tennisbaan. Doordat de rotorbladen ingeklapt kunnen worden kan het voertuig ook op de openbare weg rijden.

Spiegel van Neregeb

harry potter

In Harry Potter en de Steen der Wijzen maakt Harry ook kennis met een slimme spiegel. De Spiegel van Neregeb laat de persoon die erin kijkt alleen zien wat hij of zij het meest begeert. Veel mensen zijn reeds weggekwijnd voor de Spiegel, betoverd door wat ze zagen. Anderen werden krankzinnig omdat ze niet wisten of wat ze zagen al dan niet mogelijk was.

Dat laatste overkwam ons toen we de DUO Smart Mirror voor het eerst zagen. Het gaat om een spiegel die aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. De smart mirror beschikt over een spraak assistent met de naam Albert, maar je kunt zijn naam, geslacht, accent en stem veranderen.

Albert vertelt je alles over het weer en geeft je kledingadvies. Daarnaast kunt je op commando muziek streamen, het nieuws voor laten lezen, apps openen, foto’s nemen, video’s afspelen, de verlichting in je huis aansturen en nog tientallen andere functies bedienen.

Pretpark Harry Potter

Wist je dat Harry Potter zijn eigen pretpark heeft? Bekijk hier nog eens de magische opening van dat park.

Reageer op artikel:
5 toverinnovaties uit Harry Potter die zijn ingehaald door de wetenschap
Sluiten