WANT Awards 2022: de 3 beste films volgens hoofdredacteur Mark Hofman

Films & Series Mark Hofman 29 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Het einde van het jaar nadert in sneltreinvaart. De redactie van WANT heeft het afgelopen jaar weer enorm veel genoten van de films, series, games en technologie die hen om de oren vloog. Volgens hoofdredacteur Mark Hofman is duidelijk dat HBO Max op gebied van films het jaar wist te winnen.

Door mijn gebrek aan opvoeding op het gebied van films, heb ik doorgaans veel harde klassiekers en onmisbare titels in te halen in een jaar. Iets dat ook in 2022 het geval was. Zo keek ik veel films, maar kwamen er slechts een paar ook daadwerkelijk uit 2022.

HBO Max, Disney+ en Netflix hebben beste films van 2022

De keuze voor de beste film van 2022 is redelijk snel gemaakt. Al heeft dat niets te maken met de hoeveelheid films die ik gekeken heb. Al had ik 100 films uit 2022 zitten bewonderen in de afgelopen 52 weken, dan nog was de uitkomst hetzelfde geweest.

HBO Max, Disney+ en Netflix hadden weer een hoop te bieden dit jaar. De streamingdiensten hebben, wat mij betreft, dan ook de beste films van 2022. Dit zijn ze.

#1 The Batman | HBO Max

Christopher Nolan wist met zijn Batman-trilogie een ijzersterke standaard neer te zetten voor superheldenfilms. The Dark Knight behoort dan ook tot mijn favoriete films aller tijden. Ik wist dus niet zo heel goed wat ik van The Batman moest verwachten. Dat ik enigszins sceptisch was wist ik overigens wel.

Onterecht, zo bleek dit jaar. De film van bijna drie uur lang was voorbij voor ik het wist. De donkere uitstraling wist Gotham uitstekend tot zijn recht te laten komen en de cast zette de personages in een fantastisch daglicht.

Reacties op de film waren lovend, maar er waren ook kritische geluiden over de lengte van de film en het feit dat hij visueel zo donker was. Het was een compleet ander geluid in het DC-universum en dat kijkers daar even aan moesten wennen is niet vreemd.

Voor mij persoonlijk is dat geluid de reden dat ik me weer bij het DC-universum verbonden voelde. The Batman liet me de oude Batman-tijden weer herleven, zonder hetzelfde recept te gebruiken. Iets dat het voor mij dé film van 2022 maakt. Je checkt ‘m op HBO Max.

The Batman
De perfecte rol (Afbeelding: Warner Bros.)

#2 Thor: Love and Thunder | Disney+

Thor: Love and Thunder heeft dit jaar op veel kritiek kunnen rekenen. De reden: de film zou een parodie op zichzelf zijn en Thor als personage compleet verkeerd neerzetten.

Ik begrijp de kritiek, maar waardeer de aanpak van Taika Waititi te veel om me er druk om te maken. Waar ik Ragnarok onverwacht grappig vond, was Thor: Love and Thunder duidelijk een komedie. Eentje waar ik echt enorm van kon genieten.

Ja, de humor was soms wat voorspelbaar te noemen. Zeker na de ijzersterke verrassende elementen uit Ragnarok. Maar het was voor mij persoonlijk precies genoeg om het Marvel-universum een beetje extra kleur te geven.

Wat deze film voor mij persoonlijk helemaal geweldig maakt is het feit dat mijn beste vriend Jeroen (Nee, Kraak er zijn meer Jeroentjes in deze wereld), die echt helemaal niets met Marvel heeft, constant in een scheur heeft gelegen. We hadden een toptijd en zijn kijk op dit soort type film veranderde.

Hoewel hij waarschijnlijk van een koude kermis thuiskomst bij de overige films als hij dit als standaard stelt, was het voor mij persoonlijk veel waard dit met elkaar te kunnen delen. En laat dat nu precies zijn wat films eigenlijk horen te doen.

THOR: LOVE AND THUNDER
Daar sta je van te kijken. (Afbeelding: Marvel)

#3 The Gray Man | Netflix

Netflix heeft me de laatste jaren, op Better Call Saul en Squid Game na, niet heel erg weten te verrassen. Gelukkig was daar The Gray Man met Ryan Gosling (volgens mijn vriendin altijd goed) en Chris Evans (ook niet verkeerd) in de hoofdrol.

Dennis sprak beide heren vanwege de lancering van de film en vertelde me dat The Gray Man echt mijn tijd waard is. Zoals jullie van me weten is dat reden genoeg om de film aan te zetten en ik ben blij dat ik het deed.

The Gray Man doet niet persé iets unieks, maar alles lijkt te kloppen. De cast zet een indrukwekkend verhaal in een heerlijk daglicht. Eerlijk is eerlijk: Chris Evans als bad guy is iets waarvan ik niet wist dat ik het miste in mijn leven.

Ik kan er niet heel veel meer over zeggen dan dit. Ik heb gewoon echt genoten van The Gray Man en ben blij dat Netflix met een tweede deel komt. Het was leuk en ik kijk er met een heel goed gevoel op terug.

Ryan Gosling The Gray Man Netflix
Ryan (Afbeelding: Netflix)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen