HBO Max gaat stoppen en daagt Netflix op deze nieuwe manier uit

Films & Series Mark Hofman 12 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Het is al enige tijd bekend: HBO Max en Discovery+, twee grote streamingdiensten van Warner Bros. Discovery, worden samengevoegd om de strijd met Netflix beter aan te kunnen gaan. Vandaag verscheen het eerste gerucht over de opzet en inmiddels heeft Warner Bros Discovery de komst officieel aangekondigd.

The New York Times meldde dat we vandaag meer te weten zouden komen over de streamingdienst die HBO Max en Discovery+ met elkaar gaat verbinden. Dat is uiteindelijk ook gebeurd. Tijdens een virtueel persevenement vertelde CEO Dvid Zaslav meer over de dienst.

Update 20:25: artikel bijgewerkt met de officiële informatie van Warner Bros. Discovery

HBO Max richt nieuwe pijlen op Netflix

Warner Bros. ziet een enkele streamingdienst al een tijdje zitten. In mei 2021 nam de Amerikaanse grootmacht Discovery over voor het ‘schappelijke’ bedrag van 43 miljard dollar. In 2022 maakte CEO David Zaslav (Discovery) bekend dat HBO Max en Discovery+ de krachten gingen bundelen.

Wanneer dat precies zou gebeuren was nog niet bekend, maar vandaag is grote dag. HBO Max gaat met ingang van 23 mei (in de Verenigde Staten) een andere naam krijg en combineert zijn huidige aanbod met dat van Discovery+. De naam van de nieuwe dienst: Max.

Populaire HBO-series zoals Succession en The Last of Us worden dus gecombineerd worden met klassieke Discovery+ pareltjes als Dr. Pimple Popper en Fixer Upper. Al duurt het nog wel iets meer dan een maand voordat deze opvallende combinatie de woonkamers binnendruppelt.

De huidige prijzen voor HBO Max worden, in ieder geval in de Verenigde Staten, gehanteerd. Welke prijzen Nederland hanteert, wanneer de nieuwe dienst in 2024 gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

Succession Brian Cox HBO Max Netflix Emmy Awards
Wat een succes he? (Afbeelding: HBO Max)

Hoe zit het met die levenslange korting op HBO Max?

Nu hoor ik jullie gelijk denken: ‘Hoe zit het dan met de levenslange korting die ik op HBO Max heb gekregen?’ Een goede vraag, want toen de streamingdienst naar Nederland kwam, kregen alle abonnees (in een bepaalde periode) voor de rest van hun leven 50% korting op een abonnement.

We doen bij WANT doorgaans niet graag aan doemdenken, maar ik denk dat ook jij de bui al ziet hangen. Als Nederlandse consument hebben we 50% korting op een streamingdienst die de naam HBO Max draagt. Tja, en als die streamingdienst op papier gaat verdwijnen en een andere naam krijgt…

De kans dat jij binnenkort gedag kunt zeggen tegen je 50% korting is best wel groot. Gezien daar officieel nog niets over gezegd is moet je dit wel met een klein korreltje zout nemen.

Netflix bestrijden met een opvallende strategie

Het eventueel verdwijnen van de levenslange korting is natuurlijk geen lekker gevoel voor de Nederlandse HBO Max-gebruiker. Maar ik moet eerlijk bekennen dat de gehele fusie de nodige vraagtekens oproept.

House of the Dragon HBO Max
Scoren als een koning op HBO Max (Afbeelding: HBO Max)

Warner Bros. Discovery maakt bijvoorbeeld wel bekend dat streamingdienst Discovery+ gewoon als aparte dienst blijft bestaan. Gebruikers van die dienst, die geen interesse hebben in de content van HBO Max, kunnen voor dezelfde prijs per maand gewoon blijven genieten.

Netflix moet dus bestreden worden met een krachtige streamingdienst vol interessante content, maar lijkt de kleine 20 miljoen abonnees van Discovery+ niet tegenover zich te krijgen. Warner kiest er dus voor om HBO Max-abonnees op te zadelen met content waar ze wellicht niet op zitten te wachten. Dus in essentie lijkt er niet heel veel te veranderen.

Buiten het feit dat HBO Max meer geld in het laatje gaat brengen, gezien de levenslange korting naar mijn idee dus gaat verdwijnen. Lekker dan…

Disney+ is het ideale alternatief voor Netflix: de voordelen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen