Het werd eens tijd: de geheimzinnig AR-bril van Facebook lekt uit

Gadgets Wesley Akkerman 27 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De AR-bril van Facebook ziet eindelijk het licht dankzij gelekt materiaal. Het gaat om een handleiding, met daarin foto’s en informatie. In de handleiding lezen we meer over de bediening van de bril, evenals beschrijvingen van enkele componenten. AR staat voor augmented reality: een technologie die een laag over de echte wereld legt met daarin handige informatie over de omgeving.

De website Protocol heeft de gegevens in handen. Het document is gespot op de website van de FCC, de Amerikaanse communicatiewaakhond. De datum op de documenten is 28 augustus 2020; de info is dus een jaar oud. Het kan dus zijn dat de AR-bril van Facebook inmiddels al veranderd is in design of opzet.

AR-bril van Facebook aan het licht

In het document wordt de bril Gemini genoemd. Op de geleverde foto’s is een bril te zien die ietwat dikker is dan normale brillen. Facebook noemt de AR-bril daarnaast een ‘headset’ en dus geen bril. En dan kun je weer spreken van een zeer compacte en slanke headset, in vergelijking met bijvoorbeeld VR-headsets.

Facebook AR-bril
De AR-bril van Facebook (Afbeelding: FCC)

De Gemini beschikt over vier camera’s die gelijktijdig kunnen opnemen. Dat resulteert in een zogenaamd VRS-bestand, een tot nu toe onbekend bestandstype. Qua bediening kun je rekenen op een powerknop, opneemknop en een muteknop, waardoor audio niet wordt opgenomen in een mogelijke privacymodus.

Project Aria of Gemini?

De knoppen zitten allemaal aan de rechterkant, vlakbij een nabijheidssensor. Eind vorig jaar kondigde Facebook aan te werken aan een AR-bril, toen nog Project Aria genaamd. Waarschijnlijk is Gemini hetzelfde product en anders is het in elk geval de voortzetting van hetzelfde idee dat het bedrijf destijds had.

Het complete document is 25 pagina’s lang. Daarin staat verder dat het apparaat gebruikt wordt voor het opnemen van video en audio. De bril is daarnaast voorzien van bluetooth, wifi en gps, waardoor je mogelijk dus ook kunt live streamen op je profiel. Facebook heeft hier zelf nog niets over bekendgemaakt, helaas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Protocol

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen