Waarom de camera van de Xiaomi 12S Ultra zo bijzonder is

Smartphones Dennis Mons 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het Chinese merk Xiaomi brengt vandaag de 12S Ultra uit. Het bedrijf werkte samen met onder andere Leica om een indrukwekkende fotolens te ontwikkelen. En da’s uitstekend gelukt.

Met een 1-inch sensor en Leica-lenstechnologie gaat Xiaomi de strijd aan met Apple en Samsung qua fotografie. Het heeft op papier de beste sensor en lenzen ooit dankzij een samenwerking met Sony en Leica.

Vlaggenschipfoto’s

De 12S-serie komt in drie verschillende varianten, maar allen beschikken over de high-end-camera. Het toestel draait op MIUI 13 en Android 12. Daarnaast is de SnapDragon *+ Gen 1 ingebouwd; een van de snelste mobiele processors van dit moment.

Xiaomi telefoon
Sowieso een bizar maar sexy toestel. (Afbeelding: Xiaomi)

Toch is het de enorme 1 inch-fotoprocessorchip op de Ultra die de show steelt. De IMX989 is gemaakt door Sony en resulteert in een resolutie van 50,3 megapixels. Dit vertaalt zich naar 1,6 micrometers qua pixelformaat, en door middel van software verdubbelt zich dat naar 3,2 micrometer per pixel. Dat is haarscherp.

Ter vergelijking; zelfs de Sony Xperia Pro-I maakt geen gebruik van de volledige processor.

Xiaomi gaat hand in hand moet Sony

De camera is dus het unique selling point. Volgens Xiaomi CEO Lei Jun heeft het bedrijf nauw samengewerkt met Sony. De ontwikkeling van deze krankzinnig goede camera is door hen tot stand gekomen. Het Chinese en Japanse bedrijf hebben zelfs de kosten gedeeld. Daar was slechts vijftien miljoen dollar voor nodig.

Mocht je denken dat deze camera alleen in handen is van Xiaomi en Sony: niets is minder waar. Volgens Lei worden alle patenten aangeboden voor andere telefoonfabrikanten. “We willen betere fotografie op mobiele telefoons promoten”, aldus Lei.

Leica’s expertise

Maar het is vooral Leica dat de show steelt in dit product. Op de Xiaomi 12 Ultra krijg je een Leica Summicron 1:1.9-4.1 / 13-120 ASPH-camera, en dat geldt voor alle drie camera’s op de telefoon. De hoofdcamera is 50,3 megapixel (23 millimeter, f/1.9), de ultrawide is 48 megapixel (13 millimeter, f/2,2) en de periscopische camera is eveneens 48 megapixel en 120 millimeter en f/4,1.

Xiaomi houdt van selfies

Natuurlijk zit er ook op de voorkant van de Xiaomi 12S Ultra een uitstekende camera. Om snapshots te maken van jezelf krijg je de beschikking over een RGBW-sensor. Hierdoor kun je (hoogstwaarschijnlijk) in Dolby Vision HDR-video schieten in veertig frames per seconde op een framerate van zestig frames per seconde. En mocht je bibberhanden hebben: HyperOIS stabiliseert het beeld.

Dus als je selfies maakt of je video’s schiet, helpt de hardware je mee. Maar los daarvan word je ook geholpen door Adobe. Het toestel ondersteunt een 10-bit RAW-formaat dat in samenwerking met Adobe Labs is ontwikkeld. Kleurcorrecties zijn dus, potentieel, eenvoudig uit te voeren in Adobe Lightroom.

Flinke duit

De Xiaomi 12S is geen koopje. Het toestel is nu aan te schaffen in China, maar komt morgen ook in de rest van de wereld uit. Voor het Ultra-model betaal je zo’n 970 euro (12GB RAM, 512 opslag). Het Pro-model kost slechts 780 euro.

Wanneer de toestellen ook in Nederland verkrijgbaar zijn is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen