Hoe Tesla zorgt dat je minder schade hebt dankzij slechte wegen

Elektrische auto's Wesley Akkerman 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla bracht onlangs een update voor zijn software uit, waardoor auto’s – als het goed is – minder schade oplopen door slechte wegen. Dit is allemaal onderdeel van het pad onderweg naar volledig autonoom rijden. Het systeem moet een slecht wegdek kunnen herkennen om problemen te voorkomen.

Naast een slecht wegdek moet een Tesla straks ook rekening kunnen houden met weersomstandigheden. Al die data moet ervoor zorgen dat je auto onderweg geen schade rijdt. Allerlei dingen kunnen daar onderweg voor zorgen. Denk dan aan hagelstenen of bijvoorbeeld kleine en grote gaten in de weg.

Tesla scant het wegdek

Het is voor sommige bestuurders van ‘domme’ auto’s al moeilijk met de genoemde situaties om te gaan, dus daarom is het goed dat Tesla hier nu aan werkt. Het bedrijf gebruikt hiervoor onder meer alle data die het genereert uit de vloot aan auto’s die reeds over de weg rijden. Die elektrische auto’s gebruiken allemaal Autopilot.

Tesla Roadster elektrische auto
Roadster 2022 (Afbeelding: Tesla)

Dat Autopilot hier nu toe in staat is, komt niet uit de lucht vallen. In 2020 beloofde CEO Elon Musk al dat zijn auto’s in de toekomst in staat zullen zijn kuilen en dergelijke te herkennen. De auto’s maken dan ook een nieuwe kaart aan waarin die gegevens opgeslagen zijn, zodat ze weten hoe ze voortaan moeten rijden.

Twee jaar later…

Ondertussen zijn we dus twee jaar verder. We zijn nog niet op niveau waarop Tesla wil zijn, maar de eerste stappen zijn gezet. Om de opties te kunnen gebruiken, of testen, heb je de 2022.20-software-update nodig. Mocht je de release notes lezen, let dan vooral op de woorden Tesla Adaptive Suspension.

Deze elektrische step moet Tesla en VanMoof combineren

Dit is overigens de eerste bevestiging dat Tesla-auto’s hiertoe in staat zijn. Het bedrijf heeft verder niets bekendgemaakt via een persbericht of iets dergelijks. Het systeem zal dus nog wat haken en ogen kennen, maar desondanks is het goed om te zien dat er een beetje schot in de zaak zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elektrek

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen