Hoe 5G ervoor zorgt dat vliegtuigen ernstig in de problemen komen

Apps Wesley Akkerman 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Vliegtuigmaatschappijen in de Verenigde Staten waarschuwen voor problemen die de uitrol van 5G kan veroorzaken in de buurt van vliegvelden. De bedrijven verwachten een “catastrofale ontregeling” wanneer zendmasten met het nieuwe mobiele netwerk te dicht bij een vliegveld staan. De overheid zou moeten ingrijpen.

De ontregelingen gelden voor de apparatuur in vliegtuigen, waardoor ze aan de grond moeten blijven staan. Daardoor zouden elfhonderd vliegtuigen niet kunnen opstijgen, waardoor meer dan honderdduizend mensen hun reis moeten uitstellen of annuleren. Zendmasten moeten minimaal op drie kilometer afstand staan van een vliegveld, aldus de maatschappijen.

5G en het ontregelde vliegverkeer

De radiogolven van 5G moeten zorgen voor een stabielere en snellere verbinding voor alle apparaten die het netwerk ondersteunen. Maar de luchtvaartindustrie claimt nu dus dat er bijwerkingen zijn die invloed hebben op vliegtuigapparatuur. Verizon en AT&T hebben daarom besloten de uitrol met twee weken uit te stellen.

5G
5G. (Afbeelding: Pixabay)

De signalen kunnen mogelijk effect hebben op de altimeters van een vliegtuig. Dat is een hoogtemeter, waarmee piloten kunnen zien hoe ver een vliegtuig van de grond verwijderd is. Wanneer er dan een storing op de lijn zit, dan kan een piloot zijn werk niet goed uitoefenen. En dat kan inderdaad catastrofaal zijn, zeker in gebieden waar het vaak mistig is of regent.

Providers stellen maatregelen voor

De telecomproviders in de Verenigde Staten stelden daarom eerder al, in november, verschillende maatregelen voor. Daardoor hoeven zendmasten geeft effect op meetinstrumenten in een vliegtuig te hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld het vermogensniveau verlagen en strengere beperkingen aanhouden rondom vliegvelden.

Voor nu is in elk geval besloten om de komende zes maanden geen zendmasten rondom vliegvelden te installeren die gebruikmaken van C-Band 5G. Wat er in de toekomst gaat veranderen, dat is nu nog lastig te zien. Hopelijk wordt het werk van piloten er niet moeilijker op, omdat wij per se sneller internet willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen