Hoe de rhymes van raplegendes letterlijk een vorm van hogere wiskunde zijn

Gadgets Daniel Koster 20 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Je weet vast dat we bij WANT fervent muziekliefhebbers zijn. Wat je misschien niet wist, is dat dat ook geldt voor hiphop en rapmuziek. Op de redactievloer zijn regelmatig de hardste beats en strakste raps te horen. Rap is echter niet enkel tof om naar te luisteren. Achter de beat en de woorden die daar naadloos op aansluiten gaat ontzettend veel teweeg. Van woordgrappen tot woorden en zelfs lettergrepen die op de meest complexe manieren met elkaar rijmen. Het is letterlijk hogere wiskunde.

Waarom rap en hiphop letterlijk hogere wiskunde is

Met behulp van Martin Connor, een artiest en analist van onder andere rapmuziek, kunnen wij je vertellen wat de rapmuziek van de legends zo groots maakt. We kijken hierbij naar de essentie van rap. Deze essentie wordt gevangen in ‘bars’. Een bar is de groepering van vier beats. Binnen deze bars komt de genialiteit van rappers naar boven. Hoe zij door middel van woorden invulling geven aan deze bars onderscheidt ze namelijk van elkaar. Dit is te zien aan de evolutie van rap. In het begin bestond een bar uit een simpel rijmschema. Vier zinnen volgend een AA, BB idee. Dit werd met de tijd op zijn kop gezet.

Rakim en Notorious BIG

Rakim, één van de grondleggers van de moderne hiphop, begon met rijmschema’s binnen zinnen. Zo krijg je bijvoorbeeld woorden in zin één die weer rijmen met woorden midden in de derde zin. Een nummer krijgt zo een diepere flow en een fijne groove. Dit ervaar je wel, maar écht doorhebben waarom een nummer zo briljant is heb je niet. Nu kun je je vinger daar beter op leggen. Notorious BIG, één van de meest bekende rappers ooit, tilt dit principe tot de perfectie met het nummer ‘Hypnotize’. Hij speelt zo met zijn bars dat het laatste woord van een zin aan het begin van de volgende bar valt, dat het eerste stuk van het woord in de ene bar valt en het tweede stuk in de tweede bar en meer. Alle puzzelstukken worden in deze geweldige video van 12 minuten uiteen gezet. En ja, de 12 minuten van je tijd zijn het waard:

Eminem en Kendrick Lamar

Eminem gaat misschien wel het verst door niet enkel woorden, maar ook lettergrepen op elkaar te laten rijmen waardoor je een rijmschema krijgt dat letterlijk hogere wiskunde is (die vind je hierboven). Ook Kendrick Lamar, misschien wel de grootste rapper van dit moment, is hier een held in. Hij komt met rijmschema’s en raps die onnavolgbaar zijn. Wij kunnen ze haast niet bijhouden, laat staan zelf fabriceren.

Tot slot

Zo, nu kun jij je vinger leggen op waarom rap een kunst en een vorm van hogere wiskunde is. Waarom (levende) raplegendes die status hebben verworven? Het is niet simpelweg een beat waar een bij elkaar geraapt zooitje woorden overheen wordt gegooid. Er wordt gekeken naar betekenis, hilarische grappen, slimme woordspelingen, onnavolgbare rijmschema’s, lettergrepen die zelfs op elkaar rijmen en meer. Te gek!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen