Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Elektrische auto's Lisanne Beijen 6 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Een nieuwe elektrische auto kopen is een flinke uitgave. Net als een nieuwe auto kopen die op fossiele brandstof rijdt trouwens. Een van de voordelen van elektrisch rijden is echter dat die auto op lange termijn waarschijnlijk goedkoper is. Dat komt doordat de onderhoudskosten van een elektrische auto lager zijn en rijden op elektriciteit een stuk goedkoper is dan rijden op benzine of diesel.

Hoeveel het kost om de tank van een auto vol te gooien met benzine of diesel is geen mysterie. Je kunt namelijk bij ieder tankstation in enorme LED-getallen zien wat de Euro 95, Superplus 98 benzine en andere brandstof kost. Met een beetje reken-skills bereken je zo wat een volle tank kost. Wat het kost om een elektrische auto op te laden is iets minder duidelijk en minder makkelijk uit te rekenen.

Niet alleen elektriciteit kost geld

De kosten van het opladen van een elektrische auto worden door een aantal factoren bepaald. De manier van opladen, ofwel de laadinfrastructuur, is belangrijk en moet je meerekenen in het totaalbedrag. Heb je een laadpaal gekocht en die thuis laten installeren?

Dan heeft dat ongetwijfeld een paar duizend euro gekost. Een laadpaal en de aansluiting ervan is niet goedkoop, maar onthoud dat het een investering is en je de aanschaf maar een keer hoeft te doen. Daarnaast kun je er voor kiezen om je auto ‘s nachts, buiten de piekuren, op te laden. Dat bespaart energiekosten.

Laad je een elektrische auto op bij een openbare laadpaal? Dan worden de onderhoudskosten van die laadpaal meegenomen in een hogere prijs per kWh.

Elektrische auto, auto's, minder dan 15.000 euro
Elektrische auto opladen (Afbeelding: Unsplash)

De duurste manier om een elektrische auto op te laden

De duurste laadpalen die je kunt gebruiken zijn snellaadpalen. Dat komt doordat deze laadpalen duur zijn in aanleg en gebruik. Die kosten worden wederom meegerekend in de prijs per kWh.

Het is echter af te raden om de accu van een elektrische auto regelmatig op te laden opladen met een snellader. Niet alleen om de kosten, maar ook zeker om het leven van de accu te waarborgen. Een snellader belast de accu van de auto namelijk zwaar. Veelvuldig gebruik maken van een snellader heeft invloed op de capaciteit verkort het leven van de accu.

De goedkoopste manier om een elektrische auto op te laden

Een elektrische auto thuis opladen is het goedkoopst. Dat komt doordat je de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier betaalt. Er is geen tussenpersoon in het spel die ook wat euro’s wil verdienen aan jouw lege accu. Ja, je moet investeren in een laadpaal aan huis, maar dat geld verdien je op de lange termijn misschien wel terug. Daarnaast is het gemak van een laadpaal aan huis natuurlijk ook overduidelijk.

Wat het opladen precies kost ligt aan de energieprijs. De energieprijs per kWh ligt op dit moment op zo’n €0,23. De kilometerprijs bij 19,5 kWh per 100 kilometer is iets meer dan €0,04. Vergelijk je dat met een relatief zuinige benzineauto, dan ben je nog steeds goedkoper uit. Een stuk goedkoper. De kilometerprijs van een benzineauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt kost namelijk zo’n €0,10 per kilometer (bij een literprijs van 1,72). En we weten allemaal dat die prijs nu ver van ons is verwijderd…

Volvo Recharge elektrische auto
De Zweedse Volvo CX40 Recharge (Afbeelding: Volvo)

Het kan nog goedkoper

Ja, dat lees je goed, het kan nog goedkoper. Je kunt er namelijk voor kiezen om de elektrische auto op te laden via het stopcontact in de daluren. Daarvoor hoef je alleen een geschikte laadkabel met laadbeveiliger aanschaffen. In de meeste gevallen wordt bij de aankoop van een elektrische auto vanuit de fabriek een 230v-laadkabel meegeleverd.

Meer weten over het opladen van een elektrische auto? Lees hier of je een elektrische auto ook kunt opladen in de regen, hoe lang het duurt voordat de accu volledig leeg is, hoe ver je kunt rijden op één volle accu, en meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen