Kun je je hond veilig laten plassen tegen een laadpaal voor de elektrische auto?

Elektrische auto's Sam Dille 15 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Stel je voor. Jij en je hond lopen langs een elektrische auto. Je verliest hem even uit het oog en opeens plast je viervoeter regelrecht tegen een laadpaal. Het is niet alleen enorm vies, maar misschien ook wel schadelijk voor de oplader.

Het is iets waar je vast niet elke dag over nadenkt. Maar wel handig om te weten, toch? Zo kun je de oplader van je elektrische auto veilig blijven gebruiken. Zelfs als je een hond meeneemt.

Kan je hond wel of niet veilig tegen een laadpaal van een elektrische auto plassen?

We kunnen je helaas geen duidelijk antwoord geven op deze vraag. Er zijn namelijk geen specifieke cijfers over hoe plas het materiaal van laadpalen aantast. Maar volgens Bryan Saignasith van Pod Point kan de kwaliteit van het opladen in de loop der tijd afnemen.

Bij het testen van producten worden vaak verschillende chemicaliën gebruikt om de levensduur te bepalen. En zulke tests laten zien dat een laadpaal langzaam slechter gaat werken, als het in contact komt met soortgelijke chemicaliën. Kortom: een keer je hond laten plassen tegen een laadpaal kan, maar maak er geen gewoonte van.

Tesla Batterijen elektrische auto's
Tesla laadpaal (Afbeelding: Tesla)

Gelukkig bestaan er materialen die je kunt gebruiken om de laadpaal van je elektrische auto te beschermen tegen een bezoekje van je hond. De belangrijkste tip die Saignasith geeft, is poedercoating. Daarmee voorzie je de laadpaal van een extra beschermingslaag.

Honden (en hun plas) zijn gevaarlijker dan je denkt

Het klinkt misschien grappig, maar hondenplas kan tot ernstige ongelukken leiden. En niet alleen bij elektrische auto’s.

In 2003 gaf de districtsraad van Derbyshire opdracht om te onderzoeken hoe hondenplas het straatmeubilair kan beschadigen. Dit na een dodelijk slachtoffer door een vallende straatlantaarn. De gemeente controleerde toen bijna een miljoen lantaarnpalen.

Ook de Spaanse autoriteiten in Sevilla nemen de overlast van hondenplas erg serieus. Ze hebben regels ingevoerd waarbij hondeneigenaren een mengsel van water, azijn en zeep moeten meenemen om de plas weg te spoelen. Anders kunnen ze een boete krijgen van 75 euro.

Dus, let een beetje op je hond als je langs een laadpaal voor een elektrische auto loopt. Het is niet het einde van de wereld als het een keer misgaat, maar je viervoeter kan veel beter ergens anders zijn behoefte doen.

Praten met honden en katten: de code lijkt bijna gekraakt te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen