HTC doorbreekt ‘stilte’ met Android-toestel, maar waar was het al die jaren?

Smartphones Jeroen Kraak 1 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

HTC verkocht in de 00's en 10's flink wat smartphones, maar is langzaam van het toneel verdwenen. Het komt beetje-bij-beetje terug en dit keer met een midrange Android-toestel, maar waar was het bedrijf al die tijd?

HTC komt binnenkort met een nieuwe Android-smartphone op de markt. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de U24 Pro die qua specificaties bij de midrange-modellen zal zitten.

Als je wellicht dacht dat het bedrijf helemaal niets meer deed, of dat het een bedrijf de licentie van HTC heeft gekocht, net zoals HMD heeft gedaan bij Nokia, heb je het mis. Het bedrijf richt zich vooral op een andere interessante markt.

Dit wordt de nieuwe Android-smartphone van HTC

Laten we eerst kijken naar de HTC U24 Pro van HTC. Het is niet de ‘comeback-smartphone’ van het bedrijf, want eind 2022 kwam het met een nieuwe Desire en in 2023 met de U23 Pro. De nieuwe Android-smartphone zal waarschijnlijk op dat laatste model voortborduren.

De HTC U23 Pro zat bij de lancering in het middensegment. Voor 444 euro kreeg je een smartphone met een Snapdragon 7 Gen 1 processor, 6.7-inch 120Hz OLED-scherm, 12 GB RAM, 256 GB opslag (die uitbreidbaar was door middel van microSD), 4 camera’s aan de achterkant en een 4600 mAh-batterij.

HTC doorbreekt Android-stilte, maar waar was het al die tijd?
De HTC 23 Pro. (Afbeelding: HTC)

Hoewel nog niet heel veel over de HTC U24 Pro bekend is, zijn door uitgelekte Geekbench-scores al wel een aantal zaken duidelijk. Zo draait deze Android-smartphone op de Snapdragon 7 Gen 3-chip en heeft het 12 GB werkgeheugen.

Hoewel het Android-toestel op Geekbench gelabeld is met modelnummer 2QDA100 en de prestaties overeenkomen, lijkt het toch echt een opvolger te zijn van de U23 Pro en dus ligt de naam U24 Pro voor de hand. Naar alle waarschijnlijkheid weer een nieuwe mid-ranger rond dezelfde prijs.

HTC is een grote speler op het gebied van VR-brillen

Het is de derde smartphone sinds eind 2022, maar daarvoor was er een hele tijd niets op het gebied van smartphones. Dat kwam, omdat het bedrijf zijn focus verlegde naar VR met zijn Vive-lijn, die zich zowel richt op gamers als bedrijven.

Hoewel er verschillende VR-brillen in verschillende klassen zitten, is de Vive XR Elite misschien wel het grootste paradepaardje van het bedrijf. Deze alles-in-één headset is krachtig, heeft een licht gewicht en kan draadloos PC-games en data streamen.

HTC Vive Pro
Het bedrijf richt zich tegenwoordig meer op AR en VR. (Afbeelding: EPA/ALI HAIDER)

Maar ook bedrijven maken gebruik van HTC-headsets. Zo wordt het gebruikt in verschillende VR-gaminghallen, maar werken bijvoorbeeld ook doktoren met VR-brillen. Zij kunnen scans in 3D zien en hierdoor een betere behandeling bepalen.

Waarom was HTC gestopt met Android-smartphones?

In 2012 zei de toenmalig CEO van HTC dat het vooral het imago wilde van een hoog kwaliteitsmerk. De goedkope smartphones hoorden daar volgens hem niet bij. Toch speelde er ook iets anders mee. Op dat moment namen de Chinese merken het lagesegment langzaam over waardoor de smartphones bij HTC onder druk kwamen te staan.

Daarnaast wilde HTC ook inhaken op de Windows-smartphone. Iets wat uiteindelijk een enorme mislukking was. De vlaggenschepen van het merk , zoals de HTC One, konden dan weer niet concurreren met Apple en Samsung. Op dat moment was de smartphone-tak van het bedrijf dus een zinkend schip. Zelfs enorme marketingcampagnes konden niet helpen.

In 2017 nam Google een deel van de smartphone-tak van HTC over voor het verder ontwikkelen van eigen telefoons: de Pixel-lijn en leek het definitief voorbij met de HTC smartphone.

Nu is het merk dus weer terug, maar wel met een andere strategie. Het richt zich vooral op het middensegment met 1 a 2 nieuwe modellen per jaar.

Maar of het merk met de Android-telefoons weer echt zo groot kan worden als dat het ooit was, dat lijkt een utopie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen