Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Digital 19 september 2019

Leven na de dood? Je gearchiveerde Hyves-profiel is nog steeds online te vinden

Hyves was tot 2013 razend populair in Nederland. Het platform werd gebruikt om krabbels naar elkaar te versturen, hier en daar een dansende banaan op elkaars profiel te droppen, en vooral ook om reacties en respects te geven. *Zucht*, dat waren mooie tijden. Deze mooie tijden kun je herbeleven, zo blijkt. Ondanks dat het netwerk al zes jaar uit de lucht is, is de kans namelijk groot dat je je profiel gewoon terug kunt vinden op het internet.

Hyves leeft nog!

Door de groeiende populariteit van Facebook en Twitter kon het Nederlandse online-netwerk Hyves niet langer in de lucht blijven. Dit tot groot ongenoegen van sommige Hyves-gebruikers. Voor Ans was Hyves bijvoorbeeld haar ‘hele sociale leven’. Die iet wat droevige beelden staan gelukkig nog wel online.

TMG, de toenmalige eigenaar van Hyves, heeft bepaalde gebruikersdata destijds opgeslagen. Azerion kocht Hyves in 2018 over, en heeft deze profielen blijkbaar nog ergens op een server staan. Ondanks dat het netwerk al zes jaar offline is, bleven onze profielen dus wel opgeslagen. Dat is goed nieuws voor Ans, en ieder ander die benieuwd is naar hoe zijn profiel er ook alweer uit zag.

Zo check je jouw oude profiel

De kans is groot dat ook jouw profiel nog te bekijken is, aangezien nog ongeveer negen miljoen profielen te bereiken zijn. Daar heb je echter wel je oude gebruikersnaam voor nodig. Welke genânte naam had je daar ook alweer voor bedacht?

Mocht je je gebruikersnaam van Hyves nog weten dan kun je proberen je profiel terug te vinden via Archive.org. Op die website staan oude webpagina’s gearchiveerd van allerlei verschillende websites. Daarmee fungeert het als een soort museum voor oude webpagina’s. Tof om te bezoeken voor toekomstige generaties, maar in dit geval ook voor jezelf.

Hyves
(Bron: ANP XTRA. Photo by Koen van Weel)

Op de volgende manier heb je de grootste kans op succes: ga naar deze pagina en vul daar je gebruikersnaam in, gevolgd door ‘.hyves.nl’. Met een klik op de knop krijg je je eigen profiel te zien. Pure nostalgie! Indien de profielen van je vrienden ook gearchiveerd zijn kun je die ook bekijken. Maar wees gewaarschuwd: het kan aardig beschamend en tenenkrommend zijn.

Wil je je oude profiel definitief verwijderen? Dat kan nog wel eens lastig zijn. Je kunt daarvoor een schriftelijk verzoek bij het Archive Team van Archive.org indienen, al lijkt de website niet heel happig te zijn op deze verzoeken.

Kun je je oude profiel niet terugvinden maar ben je wel benieuwd wat er ook alweer zo nice was aan Hyves? Check dan hier wat fijne nostalgische beelden.

Reageer op artikel:
Leven na de dood? Je gearchiveerde Hyves-profiel is nog steeds online te vinden
Sluiten