Internationale luchtvaartorganisatie IATA komt met coronapaspoort-app

Apps Jeroen Kraak 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het coronapaspoort lijkt er echt aan te komen. De internationale luchtvaartorganisatie IATA wacht niet en komt met een app.

Het is de grote vraag hoe we weer teruggaan naar het oude normaal. Het liefst is dat natuurlijk zo snel mogelijk. Inentingen daarbij spelen een grote rol. Er is daarom al een tijd een grote discussie aan de gang over een vaccinatiepaspoort. IATA wacht niet af en gaat nu een app ontwikkelen, meldt Reuters.

Een internationaal coronapaspoort

IATA is de internationale luchtvaartorganisatie die de belangen behartigt van de luchtvaartsector. Je ziet het logo dan ook vaak op de tickets staan die je bijvoorbeeld hebt geboekt bij KLM of Transavia. Die organisatie is natuurlijk bij gebaad dat de luchtvaartmaatschappijen zo snel mogelijk weer normaal kunnen vliegen. Zij zien de oplossing dan ook in een coronapaspoort waarmee kan worden aangetoond of iemand al zijn vaccin heeft gekregen, het virus heeft gehad of getest is.

IATA is bezig met het ontwikkelen van een app waarbij reizigers kunnen aantonen dat ze kunnen vliegen. Oorspronkelijk stond de release van het digitale coronapaspoort gepland voor eind maart, maar deze is nu verplaatst naar halverwege april. De app bevindt zich nu nog in de testfase.

Nog geen zekerheidje

Toch betekent het niet dat je met de app kunt gaat vliegen. Dit coronapaspoort kan alleen gebruikt worden als luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden het gaan gebruiken. Natuurlijk is hierbij ook nationale wetgeving van belang. In Nederland kijken de politieke partijen of en hoe er een coronapaspoort moet komen.

De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic wil het nieuwe coronapaspoort van IATA graag uittesten op een route tussen Londen en Barbados. Barbados is een van de weinige landen die al heeft gezegd de app van IATA te accepteren. De luchtvaartorganisatie heeft veel luchtvaartmaatschappijen gevraagd om deel te nemen aan het project en de app te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen