IBM: “Iedere Mac bespaart ons 400 euro tegenover Windows-PC”

Apple rmens 21 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

De Mac heeft het in het bedrijfsleven vaak moeilijk. Een aantal veelgehoorde kreten van IT-managers: “Macs zijn super, maar onbetaalbaar!” of “Macs zijn vooral voor kleine creatieve bedrijven…” IBM wijst al die vooroordelen nu naar het rijk der fabelen.

Het bedrijf bespaart gemiddeld 400 euro per Windows PC die door een Mac vervangen wordt, ondanks de hoge aanschafkosten. Dat vertelt Fletcher Previn, bij IBM verantwoordelijk voor de werkstations en laptops.

Minder kosten, tevreden gebruikers

In 2015 rolde IBM 30.000 Macs uit naar zijn werknemers. Het gaat om MacBooks die laptops van Lenovo vervangen. Dit jaar is het aandeel voor de Mac verder gegroeid en zijn 90.000 MacBooks in gebruik. Kosten waren overigens niet de voornaamste reden om voor de Mac te kiezen. Gebruikers vroegen steeds vaker om een Mac en IBM heeft dit aangegrepen om zijn IT-omgeving te moderniseren.

Total cost of ownership – Mac vs. PC.

Het effect van de Mac is goed merkbaar. Namate meer Macs uitgerold worden, daalt het aantal support tickets bij de helpdesk. De totale kosten van aanschaf tot afschrijving zijn gemiddeld 400 euro. Door de compleetheid van OS X kan IBM enorm besparen op software voor device management en ook de helpdesk. Medewerkers met een Mac zeggen heel tevreden over hun laptop te zijn, terwijl Windows-gebruikers slechts matig tevreden zijn.

Aantal support tickets / Uitrol van Macs.
Kostenposten PC en Mac.

De kostenbesparing bij “Device management” wordt als volgt uitgelegd: macOS heeft met FileVault een ingebouwde mogelijkheid om de harde schrijf te versleutelen, terwijl voor Windows een externe applicatie nodig is. Ook is geen externe anti-virus meer nodig door het in macOS ingebouwde Xprotect. IBM maakt ook niet langer een image die snel outdated is, maar kan door het Device Enrollment Program van Apple de Macs direct aan gebruikers uitleveren en een eindgebruiker de laatste configuratie door middel van een wizard laten doen. Het aantal kritische updates voor de Mac is ook aanzienlijk lager dan voor Windows.

Mac als standaard, op naar 100.000 Macs

Een primeur: IBM gaat de Mac als standaard uitrollen naar al zijn medewerkers in Japan. Wie toch een Windows-laptop wil, moet een uitzondering aanvragen. Dit jaar verwacht het bedrijf 100.000 MacBooks in bedrijf te hebben, in totaal worden er 1300 Macs per week uitgeleverd. Hieronder is de presentatie van Fletcher Previn (IBM) te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen