iCentre bijna failliet, overname BAS Group aanstaande

Apple Koen van Tongeren 10 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

iCentre, de grootste Apple Premium Reseller van Nederland zit in financiële problemen en stevent af op een faillissement. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend in een perbericht. Afgelopen vrijdag heeft het bedrijf uitstel van betaling gekregen bij de Haarlemse rechtbank, zo blijkt uit het surseanceregister. Als reden voor de ontstane situatie wijst iCentre op sterk teruglopende in 2013, toenemende concurrentie en steeds kleinere marges op verkochte producten.

Of iCentre daadwerkelijk failliet gaat is niet bekend, maar het is wel waarschijnlijk. De kans is echter groot dat het bedrijf direct een doorstart maakt. Het persbericht maakt melding van verregaande gesprekken met de BAS Group over een eventuele overname. De BAS Group is het moederbedrijf van Dixons, Dynabyte en MyCom. Deze winkels zijn sinds een paar jaar Apple Authorised Reseller.

Redenen voor surseance van betaling voor de holding van iCentre zijn gelegen in de financiële problemen die zijn ontstaan door de onverwacht snel teruglopende verkopen als gevolg van de stagnatie in de consumentenverkopen in ons land. Zo lag de gemiddelde omzet per vestiging in de eerste 5 maanden van 2013 substantieel lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De negatieve ontwikkeling is verder versterkt door de toegenomen concurrentie, verbreding van de distributie en structureel dalende marges op de verkopen.

Voor een waarschijnlijke doorstart van de commerciële activiteiten zijn directie en bewindvoerder in overleg met de directie van BAS Group, de grootste electronica retailer van ons land met 190 winkels van Dixons en MyCom in Nederland.

Het nieuws brak vanochtend via de site Tweakers. Daar werd een anonieme bron aangehaald die beweerde dat Apple al een jaar lang geen producten meer leverde aan iCentre. De keten zou overgeleverd zijn aan een Duitse importeur voor voorraden. Betrouwbare bronnen hebben OMT echter gemeld dat dit verhaal niet klopt. Tot en met vandaag gebruikte het bedrijf gewoon Apple’s eigen Premium Reseller-distributiekanaal.

iCentre-personeel reageert tegenover OMT verbaasd op het nieuws. Weliswaar kregen de winkels steeds meer last van concurrenten als Media Markt en Apple’s officiële retailstore, maar er werd nog steeds goed verkocht. Het bedrijf maakte in 2010 en 2011 ook meer dan 3 miljoen winst per jaar. Over 2012 zijn nog geen cijfers bekend.

Met 34 vestigingen in Nederland is iCentre één van de grootste APR’s van Nederland. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd door de overname van een aantal andere APR-ketens. Vorig jaar lijfde iCentre nog de grote concurrent iAmStore in voor een onbekend geldbedrag. Daarnaast is een aantal winkels grondig verbouwd. Ook was even sprake van een overname van het bedrijf zelf door Sabon-eigenaar Bob Ultee. Dit ketste uiteindelijk af omdat de zeepmagnaat de overname niet tijdig kon bekostigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen