iCloud vol? Zo maak je weer ruimte voor een reservekopie

Apple AppleClaire 29 apr 2017
Leestijd: 5 minuten

Met iCloud is het leven een stuk gemakkelijker geworden. Je agenda en contacten worden automatisch gesynchroniseerd en foto’s zijn direct te vinden op alle apparaten. Ook reservekopieën worden automatisch gemaakt. Daar hoef je niets voor te doen.

Een reservekopie komt van pas bij een ongelukje of een nieuwe iPhone. Maar wat als iCloud vol is en er geen reservekopie meer gemaakt kan worden? Krijg je deze melding? Lees hier wat je kunt doen.

1. Waarom zit iCloud zo snel vol?

Bij je Apple ID krijgt je 5 GB ruimte gratis. Deze wordt gebruikt voor reservekopieën van je mobiele apparaten, iCloud Drive (bestandsopslag), eventueel iCloud-fotobibliotheek en een aantal gegevens van apps. Het formaat hiervan kan nogal oplopen. 5 GB is over het algemeen net genoeg om één of twee reservekopieën, chat-berichten en wat foto’s in op te slaan.

Als jouw iCloud té vol is voor een reservekopie is het tijd om actie te ondernemen. Om te bekijken waar iCloud vooral voor gebruikt wordt ga je naar de instellingen op je iPhone of iPad. Tik vervolgens op je naam en foto bovenin en kies voor iCloud. Je ziet hier een balkje met het overzicht van de opslagruimte, verdeeld in categorieën. Hieronder vallen onder andere reservekopieën, foto’s en documenten. Onder de balk vind je een lijst van apps die gegevens opslaan op iCloud. Als je op de balk tikt kun je kiezen voor “Beheer opslag”. Zo zie je precies wat er hoeveel ruimte in beslag neemt.

Een schematisch overzicht van de iCloud opslagruimte

2. Verwijder oude back-ups

Staan er bij de reservekopieën nog apparaten die je niet meer in bezit hebt, dan kun je deze backups in ieder geval verwijderen. Dit kan door op het bewuste apparaat te tikken en naar beneden te vegen. Kies nu “Verwijder reservekopie”. Je herkent de backup van het apparaat wat je in je handen hebt aan de tekst “deze iPhone” of “deze iPad”. Deze laat je uiteraard staan.

In sommige gevallen is het niet nodig van alle apparaten een backup te maken. Misschien heb je nog een iPad die alleen gebruikt wordt voor het bekijken van films en geen belangrijke informatie bevat. In dat geval kun je, om ruimte op iCloud te besparen, het maken van een kopie op dit apparaat uitzetten. Om dit te doen ga je op het betreffende apparaat naar Instellingen → Apple ID, iCloud etc. → iCloud → Reservekopie. Haal de groene schakelaar over en verwijder de bestaande kopie. Er worden nu geen backups van dit apparaat meer gemaakt op iCloud.

3. Opgeruimd staat netjes

Als je alle oude en overtollige backups hebt weggegooid en nog steeds ruimte te kort komt, kijk dan eens hoe groot de backups die wel gemaakt moeten worden zijn. Mijn backup is bijvoorbeeld 1,6 GB groot, maar het kan zijn dat jouw backup 4 GB of meer in beslag neemt. Dan is het goed om te kijken of je dit kunt verkleinen.

Als je tikt op de betreffende reservekopie, kun je zien welke app, hoeveel ruimte inneemt. Meestal staat de fotobibliotheek bovenaan. Als deze bibliotheek meer dan 3 GB in beslag neemt is het tijd om deze op te ruimen. Zet belangrijke foto’s en video’s over naar de computer en wis de rest. Kun en/of wil je niks meer wissen of altijd en overal beschikking hebben tot je foto’s? Overweeg dan gebruik te maken van iCloud-Fotobibliotheek en zet “optimaliseer iPhone opslag” aan. Het verwijderen van WhatsApp of iMessage geschiedenis kan zeker helpen als deze hoog in de lijst staan. Ook apps als GarageBand, iMovie en Clips slaan grote bestanden lokaal op.

Reservekopieen kunnen veel ruimte innemen. Beperk dit door je iPhone af en toe op te ruimen.

4. Automatisch synchroniseren van bureaublad en documenten uit

Heb je macOS Sierra geïnstalleerd op je Mac? Dan kan het zijn dat het automatisch synchroniseren van bureaublad en documenten via iCloud Drive aanstaat. Dat betekent dat je kunt beginnen aan een document op je bureaublad en er later op de iPhone, iPad of iPod touch of op iCloud.com aan kunt werken. Alles blijft overal automatisch up-to-date.

Handig, maar het neemt ook ruimte in beslag op iCloud. Heb je deze functie dus niet persé nodig, schakel dit dan uit. Ga hiervoor op de Mac naar Systeemvoorkeuren > iCloud en klik op “Opties…” naast iCloud Drive. Vink “Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten'” uit. Als je dit uitschakelt, worden de bestanden bewaard in iCloud Drive en wordt er een nieuwe map gemaakt op de Mac. Je kunt bestanden van iCloud Drive verplaatsen naar de Mac als je ze nodig hebt, of alle bestanden selecteren en deze naar de gewenste plek slepen om ze te bewaren. Maak vooraf voor de zekerheid een back-up van je Mac om de kans op het verliezen van documenten te verkleinen.

5. Bespaar ook ruimte in de toekomst

Er zijn verschillende manieren om je iPhone “schoon en opgeruimd” te houden. Een van de belangrijkste is het uitzetten van automatische opslag voor foto’s in WhatsApp. Er worden enorm veel (onzinnige) plaatsjes verstuurd in WhatsApp (groeps)chats. De iPhone bewaart deze afbeeldingen automatisch waardoor de fotobibliotheek binnen de kortste keren vol zit met foto’s. Dit kun je gelukkig uitzetten. Open WhatsApp, ga naar Instellingen → Chats en zet “Voeg toe aan filmrol” uit. Wil je een ontvangen foto wél bewaren? Dan kun je dit vanuit de chat, handmatig, alsnog doen.

6. Geef een paar euro per maand uit aan meer opslag

Heb je alle stappen doorlopen en heb je nog steeds onvoldoende ruimte? Dan is het tijd voor een upgrade. Voor 50 GB (in de meeste gevallen genoeg) betaal je slechts €0,99 per maand. 200 GB kost €2,99, 1TB € 9,99 en 2TB €19,99 per maand. Dit bedrag wordt automatisch afgeschreven via de betaalinfo van je Apple ID (waar je ook apps mee koopt) en kun je regelen bij “Wijzig opslagabonnement” in de iCloud instellingen.

De prijzen voor extra iCloud opslagruimte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen