IKEA Place: praktische augmented reality-app nu beschikbaar

Apple rmens 27 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

IKEA heeft een nieuwe Augmented Reality-app genaamd IKEA Place uitgebracht. Het Zweedse warenhuis laat je door middel van Apple’s ARKit allerlei meubels virtueel in je huiskamer plaatsen. De app vereist iOS 11 en een iPhone 6s of nieuwer.

IKEA zet Augmented Reality erg praktisch in. Door virtuele meubels in je woonkamer te plaatsen, krijg je niet alleen een idee of het mooi staat, maar ook of het wel past. Dat scheelt je een boel meten en passen.

Meubels op juiste schaal, meten niet nodig

In de eerste versie zijn meer dan tweeduizend producten beschikbaar. Ze hebben allemaal de juiste schaal en kunnen na het scannen van een kamer op de vloer geplaatst worden. Dingen aan de muur hangen is nog niet mogelijk, omdat ARKit alleen horizontale oppervlakken ondersteunt.

Om te starten, dien je eerst de vloer te scannen. Daarna kun je meerdere meubels in een ruimte plaatsen en dit vervolgens delen met vrienden. ARKit zorgt dat de belichting en schaduw van de meubelt kloppen.

We hebben het kort getest en de app werkt redelijk. In goed verlichte ruimtes gaat het plaatsen van meubels goed, maar in een wat donkere kamer klopt de schaal niet altijd, waardoor een lamp ineens reusachtig leek.

Alleen voor iOS 11 met ARKit

IKEA Place is gebouwd in samenwerking met Apple en een van de eerste apps die ARKit op enorme schaal inzet. Dit nieuwe framework voor Augmented Reality van iOS 11 maakt het ontwikkelen van AR-apps erg gemakkelijk. Apple zorgt dat objecten op juiste schaal in een ruimte worden geplaatst, compleet met realistische belichting en schaduwen.

Hoewel Google ook een eigen AR-framework genaamd ARCore heeft, is de IKEA-app alleen voor iPhone en iPad beschikbaar. Alle Apple-apparaten met een A9-chip en nieuwer ondersteunen ARKit. Alle iPhones vanaf de 6s hebben deze chip, dus ook de iPhone SE. De iPad Pro en iPad 5e generatie (2017) ondersteunen ook ARKit.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen