De innovatieve MacBook Pro die je waarschijnlijk nooit te zien krijgt

Tablets, Laptops & Computers Mark Hofman 20 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als alles volgens plan verloopt, brengt Apple aan het einde van dit decennium een innovatieve MacBook Pro op de markt die draait op een mobiel netwerk. Het enige probleem: het begint er een beetje op te lijken dat het niet volgens plan zal verlopen.

Het grote voordeel van een iPad, als vervanging voor de MacBook, is natuurlijk dat de Apple-tablet te voorzien is van een mobiel netwerk. En hoewel ik als iemand die veel buiten de deur werkt erg blij kan worden van dat idee, lijkt het voorlopig wel echt bij een idee te blijven.

De innovatieve MacBook Pro met een mobiel netwerk

In de meest recente editie van Power On, de Apple-nieuwsbrief van Bloomberg-journalist Mark Gurman, is te lezen dat Apple werkt aan een MacBook Pro die in staat is om verbinding te maken met een mobiel netwerk.

Apple heeft inmiddels wel bewezen goed te zijn in het bouwen van chips, maar het produceren van een 5G-modem lijkt nog steeds een struikelblok te zijn voor het bedrijf. Lastig, want het wil zijn afhankelijkheid van Qualcomm (net als het bij Intel deed) snel verliezen.

Het plan is zelfs om het daar niet bij te laten. Naar verluidt zijn er plannen om ook een eigen Bluetooth- en WiFi-processor te bouwen, zodat de afhankelijkheid van Broadcom ook verdwijnt. Maar dat plan lijkt op papier een stuk makkelijker te zijn dan in de praktijk.

Apple is er voorlopig echt nog niet

Vorige week wist Mark Gurman te melden dat Apple waarschijnlijk nog tot 2026 nodig heeft om zijn 5G-modem succesvol af te ronden. De reden: het bedrijf loopt tegen problemen aan in het productieproces van zijn eigen modem.

MacBook Pro M2 Pro
MacBook Pro M2 Pro

Mocht Apple die problemen de baas worden, dan duurt het nog even voordat we ook daadwerkelijk het modem in de producten van het bedrijf zien. Volgens Gurman duurt het al snel een jaar of twee voordat de chip ook daadwerkelijk in de Apple Watch en iPad kan verschijnen. Laat staan hoelang het duurt voordat de Mac aan de beurt is.

Waarom we die MacBook Pro mogelijk nooit zien

Mochten we kennismaken met een MacBook Pro die de mogelijkheid heeft om verbinding te maken met een mobiel netwerk, dan is dat op z’n vroegst in 2028. Maar het 5G-modem dat daarin geplaatst gaat worden, is op het moment van schrijven alles behalve klaar.

Stel dat het modem echter wel al bijna klaar is, dan is de kans op dit moment, gezien de moeite die Apple met het modem heeft, zeer klein dat het Qualcomm kan uitdagen, laat staan vervangen.

Wat mij betreft duurt het echt nog wel even voordat dit wel gaat lukken en zijn we echt een paar jaar verder voordat we de hardware van Qualcomm zien verdwijnen in de producten van Apple.

Is de tijd aangebroken waarop dit wel het geval is, dan kan ik niet anders dan denken dat een MacBook Pro met een mobiel netwerk te laat komt en simpelweg geen zin meer heeft. Maar dan moet Apple wel echt hard inzetten op die Vision Pro van ze.

Getest: Apple’s Vision Pro is magistrale eerste stap in glorieuze toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen