iPad Pro krijgt M4, maar waarom die MacBook geen touchscreen?

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De iPad Pro heeft van Apple een M4-chip gekregen, zijn meest geavanceerde chip ooit. Waarom krijgt die MacBook dan eigenlijk geen touchscreen?

Veel laptops zijn tegenwoordig tablets en PC’s ineen. Je vouwt het toetsenbord naar achter, waardoor je alleen het scherm overhoudt. Dat kan niet bij de MacBook en dat heeft een reden volgens Apple.

De iPad Pro krijgt wel een M4-chip, waardoor het dezelfde processor heeft als een toekomstige MacBook, maar ondertussen schuift de MacBook niet op naar de iPad met een touchscreen. Maar waarom niet?

Voorlopig geen touchscreen op de MacBook

Bij Apple is het niet of of, maar en en. Het ziet iPad- en MacBook-gebruikers als twee verschillende doelgroepen. Het denkt niet dat de twee apparaten elkaar in de weg zitten.

“We zijn het niet als concurrerende apparaten, maar als twee verschillende,” vertelt Tom Boger, die vice-president is van de iPad en Mac productmarketing aan 9to5Mac. “De iPad is altijd al een touch-first apparaat, terwijl de MacBook er is voor indirecte manipulatie,” oftewel een muis en toetsenbord.

Apple, M2 iPad Pro
De iPad Pro met Magic Keyboard. (Afbeelding: Apple)

En dat is volgens Boger dan ook terug te zien in de software van de verschillende apparaten. “macOS is een heel andere tak van sport.” Hij ziet de iPad dan vooral ook als aanvulling, omdat je makkelijk kan overschakelen tussen de twee programma’s.

Het lijkt er dan ook niet op dat Apple ooit komt met een Mac met een touchscreen. “Maar ik kan niet zeggen dat we ooit onze visie veranderen.”

Hoe gaat Apple verder in de toekomst?

Toch kan het niet helemaal uitgesloten worden, daar komt Bloomberg-journalist Mark Gurman weer om de hoek kijken. Hij liet eerder weten dat Apple van plan is om in 2025 een MacBook met touchscreen uit te brengen. Het zou gaan om een ‘traditioneel laptopontwerp’ met een standaard trackpad en toetsenbord.

Toch kan je eigenlijk al een ‘Mac kopen met aanraakscherm’, al draait die niet op macOS. Je kan gewoon een iPad kopen met een Magic Keyboard. De nieuwste versie lijkt met de speciale functierij precies op een MacBook.

Bovendien draait de iPad Pro op de M4 chip, die in waarschijnlijk ook in toekomstige MacBook komt te zitten. Goed, het zal niet de krachtigste machine zijn die Apple gaat uitbrengen, maar met de nieuwe Pro-apps kun je flink wat taken uitvoeren. Zo is het mogelijk om met Final Cut Pro simpel te monteren op je iPad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen