Instagram gehackt? Zo los je dat razendsnel en gemakkelijk op

Tech Dennis Mons 16 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Niets is tergender dan wanneer een flapdrol-hacker je Instagram heeft overgenomen. Want waarom?! Gelukkig ziet ook moederbedrijf Meta dat in en heeft het deze week hele fijne hulpmiddelen gelanceerd om die ellende te voorkomen en op te lossen. WANT-redacteur Dennis Mons geeft je even een handige samenvatting om zo’n hack te voorkomen en te herstellen.

Wellicht is dit je ooit overkomen maar we hopen van niet. Ineens staan er rare posts op je Instagram-account of worden er DM’s gestuurd naar vrienden die je niet hebt geschreven. Met andere woorden: je bent gehackt. Maar wat dan te doen?

Instagram en Meta helpen je met een hack

Instagram heeft sinds deze week nieuwe herstelhulpmiddelen voor gehackte accounts geïntroduceerd. Schiet dus zeker niet in paniek, want dankzij het bedrijf is je account vrij rap te herstellen. Je moet wel opschieten aangezien zo’n hack en bijbehorende posts als een snelvuur in je vriendengroep rondgaat.

Insta heeft sowieso wel al fijne functies als tweestapsverificatie en een beveiligingscheck om een hack tegen te gaan. Maar wat te doen als het al te laat is? Wachtwoorden zijn tegenwoordig relatief ‘makkelijk’ te achterhalen door middel van bijvoorbeeld brute force-hacking of malware waarbij software wordt ingezet om inloggegevens te verzamelen. Of dat je wachtwoord toevallig is opgedoken op duistere plekken op het internet.

Instagram hack hacking meta
Even een identiteitscheck. (Afbeelding: Instagram)

Herstellen na een hack

Het is goed voor te stellen dat er enige paniek is als je gehackt bent. Instagram en Meta hopen dat terug te dringen dankzij een accountherstelcentrum dat de beveiliging op het platform verbetert. Deze is te vinden op de site: Instagram.com/hacked.

Als je geen toegang meer hebt tot je eigen account moet je daar even aankloppen en je krijgt een aantal stappen om weer toegang te krijgen tot je eigen profiel. Je geeft daarbij de reden voor accountherstel en je gegevens op.

instagram hack hacking
Even een paar stappen doorlopen. (Afbeelding: Instagram)

Hulp van je Instagram-vrienden

Om te bepalen of je daadwerkelijk de eigenaar bent van een bepaald Meta-account kan je meerdere opties gebruiken. Een daarvan is de hulp van je vrienden. Je vraagt ze dan namelijk om te verifiëren of jij daadwerkelijk jezelf bent (een nogal filosofische vraag, nu we erover nadenken).

Als dat is voltooid, kun je je wachtwoord opnieuw instellen. Als je vrienden niet bevestigen, krijg je nog een kans om andere vrienden je identiteit te laten bevestigen.

instagram vrienden
Schakel de hulptroepen in. (Afbeelding: Instagram)

Daarnaast is het mogelijk om aan te tonen dat je Pietje Puk bent door een identiteitsbewijs te uploaden. Deze wordt ook gebruikt voor leeftijdschecks en betalingen. Eerlijk gezegd word ik een beetje iebelig van het idee dat Instagram en dus Meta onze ID-kaart in het systeem heeft, maar soit. Dat bedrijf heeft sowieso vaak al alles wat het wil weten.

Mooi initiatief van Instagram en Meta

Het social media-platform zit verder niet op zijn bips te niksen. Het houdt ook zelf verdachte activiteiten in de gaten en checkt of er wereldwijd een hack gaande is. Het verwijdert accounts die curieus en verdacht zijn. Mochten er niet meteen toeters en bellen afgaan bij dat soort accounts, krijg je tóch wel even een waarschuwing als je een persoonlijk bericht krijgt van dubieuze accounts.

Het devies is vanuit ons hoe dan ook: schakel alle beveiligingsopties van Instagram in om een hack tegen te gaan. Maar mocht je de Sjaak zijn is er dus geen reden om in paniek te geraken. Het kan even duren eerdat je weer in je account komt. Stuur  dan even berichten op andere platformen dat ze niet op merkwaardige berichten moeten klikken of reageren. Over het algemeen is dit probleem dan relatief snel opgelost.

Instagram heeft overigens andere toffe features gelanceerd zoals het inplannen van posts. Hoe je dat doet lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen