Waarom KPN, Ziggo en T-Mobile in de toekomst overbodig worden

Tech Jeroen Kraak 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal wel een abonnement op KPN, Ziggo en T-Mobile. Toch is dat in de toekomst wellicht niet meer nodig. De kabelaars krijgen steeds meer concurrentie van grote partijen.

Als je een internet- of een telefoonverbinding in je huis wil, ben je afhankelijk van een kabelmaatschappij. Of het nu KPN, Ziggo of T-Mobile is, je kunt bijna niet zonder dat. Toch verandert dat in de toekomst. Het is eigenlijk een proces dat nu al aan de gang is.

KPN, Ziggo en T-Mobile in de toekomst onnodig?

Het bekendste voorbeeld daarvan is SpaceX. In plaats van de traditionele kabel biedt het bedrijf internet aan via de satelliet. Het enige wat je nodig hebt, is een ontvangstkastje. Nu is het nog enorm prijzig, maar de prijzen van een kabelabonnement bij KPN, Ziggo en T-Mobile lopen ook steeds verder op.

Zo’n ontvanger is natuurlijk heel onhandig voor mobiel internet. Je gaat niet met zo’n mobiel modem in je hand of rugzak rondlopen. Daarom werkt SpaceX aan een alternatief. Het bedrijf wil dat de telefoons zelf verbinding kunnen maken met het netwerk.

Ziggo Dutch Film Works
Ziggo (Afbeelding: Siese Veenstra / ANP Xtra)

Samenwerken

Het bedrijf heeft plannen om samen te werken met T-Mobile om dit mogelijk te maken. Hiermee moeten gebruikers van de aanbieder ook in gebieden met slecht of geen bereik een goede verbinding maken. Het hoopt van de Amerikaanse autoriteiten toestemming te krijgen.

Nu is SpaceX voor het netwerk nog afhankelijk van T-Mobile, maar het ultieme doel is natuurlijk om rechtstreeks verbinding te maken met een satelliet. Het kan daardoor zijn dat in de toekomst kabelmaatschappijen als KPN en Ziggo overbodig worden.

Ook Apple heeft ideeën over de toekomst

Eenzelfde soort ontwikkeling zien we bij Apple. Het bedrijf heeft in een aantal landen Emergency SOS. Hierdoor is het mogelijk om zonder bereik een connectie te maken met een satelliet in geval van nood.

Toch denkt Apple nu al verder dan noodsituaties. Het bedrijf heeft een nieuw patent ingediend waardoor het ook makkelijk wordt om bellen, video en meer via de satelliet mogelijk te maken. Dat dus zonder KPN, Ziggo T-Mobile, of andere kabelaars.

Geen KPN-, Ziggo- of T-Mobile-abonnement nodig

Uit het patent blijkt dat zenderontvangers en antennes data verzenden zoals het streamen van video, televisie-, spraak en internetgegevens. Kortom, eigenlijk alles wat je met je iPhone doet.

De bedrijven zijn druk bezig met de toekomst, dus wellicht komt er een einde aan Ziggo, KPN en T-Mobile en gaan de grotere techbedrijven er zelf mee aan de slag.

Rapid Security Response: hoe Apple razendsnel je Mac of MacBook wil fixen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen