Instagram wordt nu nog nepper op iPhone en Android door een nieuwe functie

Apps Jeroen Kraak 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Terwijl we in Nederland nog volop bezig zijn met het ontdekken van Threads, heeft Instagram nu een nieuwe functie uitgerold met behulp van AI. Eentje die de discussie over social media alleen maar meer doet opwaaien.

Waarschijnlijk heb je nu net je eerste berichten op Threads geschreven. Het is het medium dat moet concurreren met X van Elon Musk. Hoewel je daar alles zelf echt schrijft, gaat dat bij moeder-app Instagram veranderen.

Moederbedrijf Meta brengt namelijk AI naar de app. Straks kun je in je Instagram Stories plaatjes maken door middel van AI.

Instagram krijgt nieuwe AI-functie

De functie wordt op dit moment uitgerold in de Verenigde Staten en het is nog niet bekend wanneer dit naar de rest van de wereld komt. Met AI is het daar nu mogelijk om de achtergrond van een Story op Instagram te veranderen. Hiermee kun je dus doen laten lijken dat je jezelf op een tropisch strand begeeft of dat je omringt wordt door een aantal schattige puppy’s.

Om deze functie te gebruiken moet je eerst een Story toevoegen. Dit doe je door op Instagram naar rechts te swipen. Vervolgens kies je de foto die je wil. Als je dat gedaan hebt zie je ook een nieuw pictogram naast de bestaande knop om tekst toe te voegen. Via deze knop is het mogelijk om een AI-achtergrond toe te voegen. Dit doe je door middel van een beschrijving toe te voegen van wat je wil zien.

Instagram wordt nu nog nepper door een nieuwe functie
Geef de achtergrond mee die je wil. (Afbeelding: Instagram)

Als je dat eenmaal gedaan hebt verschijnt er een speciale AI-sticker in je Story, zodat andere Instagram-gebruikers weten dat er bij het maken van het verhaal AI is gebruikt. Met die sticker kunnen ook zij meteen de functie proberen.

Meta wil niet achterblijven

Het lijkt erop dat moederbedrijf Meta niet achter wil blijven bij Google en Microsoft die volop inzetten op AI. Het heeft eerder tijdens het speciale evenement Meta Connect verschillende AI-chatbots aangekondigd. Deze zijn vooral gericht op jongere mensen en hebben allemaal een andere persoonlijkheid.

Toch is het maar de vraag of we social media en AI met elkaar willen verbinden. Een grote kritiek op apps zoals Instagram is dat mensen zich er beter voordoen dan ze zijn. Hierdoor gaan jongeren zich met hun voorbeelden vergelijken. Iets wat juist weer vaker zorgt voor psychische klachten en de druk om ook succes en geluk uit te stralen, zelfs als je dat eventjes niet bent.

Nu is het nog een achtergrond, maar waar eindigt het? Zo is het met Google bijvoorbeeld al mogelijk om gezichten op groepsfoto’s te veranderen. We lijken dus steeds minder foto’s te zien van de werkelijkheid.

Na ChatGPT en Google Bard komt er nu ook AI speelgoed voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen