Instagram rolt functionaliteit uit die kwetsende DM’s moet voorkomen

Tech Wesley Akkerman 21 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Instagram rolt momenteel een nieuwe functionaliteit uit die er automatisch voor zorgt dat beledigende DM’s gefilterd worden. De functie is vooralsnog bedoeld voor beroemde mensen en publieke figuren, die op regelmatige basis te maken krijgen met grove berichten van andere gebruikers.

Het filter let op beledigende woorden, zinnen en emoji’s. De update is de volgende stap in de strijd tegen haatdragend gedrag en taalgebruik op het populaire platform. In februari kondigde de fotodeeldienst bijvoorbeeld al aan accounts uit te schakelen die meermaals beledigende berichten versturen.

Filter op Instagram

Het nieuwe filter kan worden in- en uitgeschakeld binnen het instellingenmenu van Instagram. De nieuwe sectie hiervoor heet in het Engels ‘hidden words’. Wanneer je het inschakelt, worden beledigende berichten automatisch in een aparte map geplaatst, zodat je er niet direct mee geconfronteerd wordt.

Instagram filter
Er is nu een nieuw soort filter beschikbaar op Instagram. (Afbeelding: Instagram)

De binnengekomen DM’s (direct messages, ofwel: privéberichten) worden zodoende dus verborgen, waardoor je als gebruiker ongestoord je berichtenbox kunt gebruiken. Wanneer je uiteindelijk zelf besluit de berichten te lezen, kun je de map gewoon openen. Ook kun je dan berichten verwijderen.

Zelf woorden toevoegen

Instagram laat verder weten samengewerkt te hebben met organisaties die in het teken staan van het tegenaan van discriminatie en pesten. Zodoende is er een lijst samengesteld van woorden en zinnen, die als basis voor het filter dienen. Je kunt als gebruiker ook zelf woorden en zinnen toevoegen aan die lijst.

Het bedrijf laat weten dat de nieuwe functionaliteit in de komende weken in een aantal landen uitgerold wordt. Helaas laat het niet weten om welke landen het gaat en hoe lang het precies gaat duren. We zullen dus nog even geduld moeten hebben om erachter te komen of Nederland onder die landen valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Instagram

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen