Let goed op je woorden: Instagram gaat een stuk strenger worden

Instagram gaat een stuk strenger optreden tegen grof taalgebruik en taalgebruik dat aanzet tot haat. Mocht je te vaak de fout ingaan, dan bestaat de kans dat je account uitgeschakeld wordt. Grof taalgebruik kan dus verregaande consequenties hebben op het populaire platform.

Je verliest niet zomaar je account op Instagram wanneer je de fout ingaat. De eerste keer dat je je schuldig maakt aan grof taalgebruik of taalgebruik dat aanzet tot haat, dan word je flink op de vingers getikt en mag je voorlopig geen berichten verzenden via de berichtenfunctie. Ga je daarna opnieuw in de fout, dan kun je dus gedag zeggen tegen je account op de fotodeeldienst.

Instagram pakt grof taalgebruik aan

Daar houdt het niet bij op. Het bedrijf houdt er rekening mee dat gebruikers de maatregelen proberen te omzeilen door nieuwe accounts aan te maken. Maar het team houdt je in de smiezen en verwijdert ook gewoon nieuwe accounts die speciaal aangemaakt worden voor het voortzetten van je grensoverschrijdend gedrag.

Instagram on the road
Instagram onderweg te gebruiken (Afbeelding: Jakob Owens)

De nieuwe richtlijnen moeten ervoor zorgen dat je niet zonder consequenties dingen kunt roepen over aspecten van het leven van mensen waar ze bijvoorbeeld niets aan kunnen doen, zoals geaardheid of ras. Maar er wordt ook gelet op andere zaken.

Ook afbeeldingen worden gecheckt

Zo mag je niemand uitschelden om zijn religie en mag je ook niet herhaaldelijk afbeeldingen plaatsen van antisemitische karikaturen of blackface (zoals Zwarte Piet). Instagram schroomt niet eventueel de hulp van de politie in te zetten wanneer de situatie onhandelbaar of problematisch wordt.

Deze maatregelen komen voort uit een situatie waarin verschillende voetballers in de Verenigde Staten racistisch bejegend werden op het platform, nadat ze een wedstrijd verloren hadden. Prins William, tevens hoofd van de Football Association in Engeland, bracht daar vorige maand nog een statement over naar buiten.

De roep om actie wordt groter

Ook de burgemeester van Greater Manchester mengde zich in de strijd en riep sociale media op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Instagram

Reageer op artikel:
Let goed op je woorden: Instagram gaat een stuk strenger worden
Sluiten