Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 10 feb 2021

Facebook gaat maatregelen nemen na klachten van profvoetballers

Facebook en Instagram zijn natuurlijk prachtig om gebeurtenissen te delen als voetballer. Het wordt alleen een stuk minder als je daarop bedreigingen ontvangt.

Bekende voetballers staan volop in de aandacht. Niet alleen worden ze gevolgd op televisie, maar ook op social media. Dat gebeurt vaak door fans, maar helaas ook door mensen die ze beledigen of soms zelfs bedreigen. De Engelse voetbalbond FA heeft hierover geklaagd en Facebook onderneemt nu actie.

Voetballers krijgen haatberichten

Verschillende Engelse voetballers hebben de afgelopen weken bedreigingen en racistische opmerkingen ontvangen via Instagram en Facebook. Enkele van die slachtoffers zijn Reece James (Chelsea) en Marcus Rashford en Axel Tuanzebe (beide Manchester United).

Daarop is de FA naar de Britse regering gestapt voor actie. Die heeft op haar beurt weer gedreigd met hoge boetes voor social mediabedrijven die kunnen oplopen tot miljarden ponden, als het ze niet lukt om het terug te dringen.

“Ik ben geschrokken van het type misbruik waarbij mensen en vooral deze voetballers mee te maken hebben op basis van wie ze zijn. Of het nu hun ras, geslacht of religie is. We zijn teleurgesteld om dit gedrag te zien dat in de samenleving ook op onze platformen speelt,” vertelt Fadzai Madzingira, head of content policy van Facebook aan BBC.

Facebook-CEO Zuckerberg haalt uit naar Apple vanwege Privacy-feature

Facebook neemt maatregelen.

Voetballers hadden het idee geopperd dat gebruikers van social media documenten moeten toten voor verificatie. Zo zou het makkelijker zijn om daders op te sporen die zich nu vaak verschuilen op anonieme accounts. Facebook zegt dat zulke maatregelen moeilijk uitvoerbaar zijn. “Als we zouden aandringen op het gebruik van identiteitsbewijzen, beperken we de toegang voor mensen die juist gemeenschappen willen opbouwen op Facebook.”

Facebook claimt dat het actie heeft genomen op 6,5 miljoen haatberichten die tussen juli en september van het afgelopen jaar zijn verstuurd, inclusief direct messages. Het bedrijf zegt die mensen een tijdelijk verbod of blokkade te geven als ze doorgaan met hun acties.

Daar blijft het overigens niet bij volgens Madzingira: “Vandaag kondigen we aan dat we die accounts nu zullen verwijderen, mogen ze doorgaan met haatberichten via direct messages op Instagram. Facebook wil daarbij niet zeggen hoevaak iemand over de scheef moet gaan voor verwijdering, aangezien daar overtreders gebruik van zouden kunnen maken.

Reageer op artikel:
Facebook gaat maatregelen nemen na klachten van profvoetballers
Sluiten