Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 10 feb 2021

Mogelijk een nieuwe bewoonbare planeet dicht bij aarde gevonden

Leven op een andere planeet dan aarde lijkt iets onwaarschijnlijks. Toch is het wellicht mogelijk en dichterbij dan we denken.

Alpha Centauri is het dichtstbijzijnde zonnestelsel bij de onze. In 2016 is de planeet met de naam Proxima b ontdekt. Het draait een baan in de bewoonbare zone, de afstand van een ster waarbij vloeibaar water mogelijk is op de oppervlakte. Later werd ook Proxima c gezien door de wetenschappers die in dezelfde zone een baan om de ster heeft, alleen staat die er verder op af, aan het einde van de zone.

Discussie tussen wetenschappers

Er is echter een grote discussie tussen de experts of Proxima b en c wel degelijk bewoonbaar zijn. De moederplaneet is een rode dwerg, sterren die vaak klein en vaag zijn, waardoor een planeet dichterbij moet liggen om bewoonbaar te zijn. Bovendien moet het altijd met dezelfde zijde richting die ster staan om bewoonbaar te zijn. Een soort zelfde systeem als voor onze maan gaat. Daarnaast zijn rode dwergen vooral op jonge leeftijd productief, dus is het maar de vraag hoe lang een wereld bewoonbaar kan zijn.

Mars kan, dankzij deze technologie, echt een bewoonde planeet worden

Een nieuwe bewoonbare planeet?

Toch is er goed nieuws te melden uit het Alpha Centauri-systeem. Er zijn daar ook nog twee andere sterren die lijken op onze zon. Het gaat om Centauri A en Cetauri B. Volgens nieuw onderzoek is er mogelijk een nieuwe bewoonbare planeet bij A gevonden, meldt Space.com.

Bij het project NEAR van de European Southern Observatory wordt naar bewoonbare planeten gezocht dichtbij aarde. Uit hun onderzoek met de Very Large Telescope (VLT) in Chili hebben ze een interessante bevinding gedaan. Door middel van nieuwe technologie hebben ze na analyse van 100 uur aan data een thermische vingerafdruk gevonden in de bewoonbare zone. Het komt overeen met een planeet die ongeveer even groot is als Neptunus.

Japan doet onheilspellende ontdekking: zwart gat dichterbij dan gedacht

Toch is er nog meer onderzoek nodig, want de planeet is nog niet bevestigd. Het blijft nu dus nog een kandidaatplaneet. Het is relatief dichtbij aangezien Alpha Centauri op 4.37 lichtjaren ligt.

Reageer op artikel:
Mogelijk een nieuwe bewoonbare planeet dicht bij aarde gevonden
Sluiten